Balti riigid maksavad gaasi eest 400 miljonit rohkem kui peaks

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maapeale gaasitorustik.
Maapeale gaasitorustik. Foto: AP / Scanpix

Eesti Energia hinnangul maksavad Balti riigid aastas umbes 400 miljonit eurot rohkem maagaasi eest kui Lääne-Euroopas keskmiselt.

Kõrgema hinna põhjuseks on suletud gaasiturg ja ka gaasi hinna indekseerimine õlihinnaga, kuigi Lääne-Euroopas on enamasti kasutusel vabaturu hind.

«Kui meie turule jõudsime, olid lepingud juba sõlmitud,» iseloomustas Eesti maagaasi turgu Eesti Energia gaasiäri juht Aivar Tihane.

Tihane viitas, et Eesti Gaas takistas neil uute lepingute sõlmimist, venitades referentshindade kehtestamisega nii kaua kuni suutis ise enamiku lepinguid sõlmida.

Tihase sõnul on gaasiturg suletud ja ei muutu enne kui turgu valitseva Eesti Gaasi monopoli kärbitakse gaasi tarnimisel ja hoidmisel Läti Incukalnsi hoidlas. Samuti lahutatakse gaasi importiv ja jaeturgu valitsev ettevõte. Ehk siis Balti riikide valitsevad gaasimüüjad ei ole enam Gazpromi kontrolli alla. Samas toonitas Tihane, et kliendid on huvitatud gaasimüüjate konkurentsist.

Tihase sõnul on LNG terminalist tähtsam Läti Incukalnsi hoidla avamine kõikidele müüjatele. Tihane märkis, et Lätil tuleb Euroopa Liidu nõudel avada gaasihoidla kasutamise võimalus kõikidele müüjatele.

«Gaasiturgu on võimalik avada ootamata valget laeva LNG terminalis,» ütles Tihane. «Gaasiturgu ei saa arendada Gazpromi osalusega ettevõte, vaid seda tuleks teha riikide valitsustele. Gaasiturul on sama suur potentsiaal kui elektriturul, kolme Balti riikide gaasiturud peavad töötama koos.»

Eesti Energia loodab lisaks elektrile müüa suures mahus ka maagaasi.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles