Portaal: elektriturg on olnud suhteliselt loid

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Portaali Energiaturg.ee tegevjuht Moonika Kukke.
Portaali Energiaturg.ee tegevjuht Moonika Kukke. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Avatud elektrituru esimesed seitse kuud on näidanud, et elektri jaeturg on seni suhteliselt loid - elektrimüüja vahetusprotsent on madal, turule on lisandunud vaid mõni üksik uus müüja ja üldteenuse kasutajate arv väheneb visalt, ütles elektripakettide võrdlusportaali Energiaturg.ee tegevjuht Moonika Kukke.

«Kui Euroopa keskmine müüjavahetusprotsent on 10 protsendi ringis, siis Eestis oli 1. augustiks vahetanud ühe lepingupartnerist müüja teise vastu vaid 1,3 protsendi tarbijatest ehk kokku veidi üle 9000 tarbija,» märkis Kukke.

Vahetusprotsent ei kajasta neid müüjavahetusi, kus tarbijaid on vahetanud üldteenuse osutaja mõne teise müüja elektripaketi vastu.

Elektrimüüjate tihe konkurents peaks kaasa tooma turuosade ümberjaotuse selliselt, et suurima müüja turuosa väheneb ning väiksemate müüjate turuosa suureneb.

Seitsme kuuga on muutused turuosades olnud tagasihoidlikud. Konkurentsiamet on tänavu väljastanud ainult kaks uut elektrimüügi tegevusluba (Energijos Tiekimas ja Starman), mis on samuti alla ootuste.

Kukke märkis, et suur osa tarbijatest ostab elektrit endiselt üldteenuse kaudu. Kui 1. jaanuaril oli üldteenuse tarbimiskohtade osakaal ligi 35 protsenti, siis augusti alguseks neid ikkagi veel 25 protsenti, kuigi üldteenuse marginaalid on võrreldes elektripakettide marginaalidega kõrgemad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles