Fannie ja Freddie hirmutavad Aasiat

Marti Aavik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hong Kongi börs 24. juunil 2008.
Hong Kongi börs 24. juunil 2008. Foto: AFP / Scanpix

Aasia börsid langesid teist päeva järjest, pankade aktsiate turuväärtus kahanes, sest peljatakse kahjumeid kahe USA keskvalitsuse toetusel tegutseva hüpoteeklaenude andja (nn Fannie ja Freddie) võlakirjadest ning muudest äriseostest.

 

Nikkei (üks suurimaid meediaettevõtteid Jaapanis) ajaleht kirjutas, et kolmel Jaapani suurimal pangal on rohkem kui 40 miljardi väärtuses USA eluasemelaenude  andjate ja garanteerijate Fannie Mae ning Freddie Mac’i võlakirju.

Selle uudise ilmsiks tuleku järel langesid Mitsubishi ja Mizuho finantsgrupi aktsiad.

Samuti vajus Taiwani pealinna Taipei börsil langusse  Cathay Financial Holding kui teatas ise, et on andnud laenu kaehele nimetatud USA eluasemelaenajale.

Investorite usaldust kogu finantssektori suhtes kõigutavad jätkuvalt hirmud USA eluasemelaenude kriisi mõjudest. «Pankade aktsiad ei muutu populaarseks enne kui krediiditurukahjumid USAs läbi saavad,» ütles Bloombergile John Padilla, kes osaleb Manilas 3,4 miljardi dollari suuruse investeerimisportfelli juhtimises.  

Morgan Stanley Capital Internationali (MSCI) Aasia ja Vaikse ookeani aktsiaindeks langes täna 0,8 prostenti 131,35 punktini lisaks eilsele 0,9-protsendilisele langusele.

Nikkei indeks langes Tokios 2,02, Hang Seng Hong Kongis 3,49 ja Austraalia AOI 1,9 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles