Putini hoiatus andis rublale hoobi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: RIA No­vosti / TopFoto / SCANPIX

Pärast Vladimir Putini eilset lubadust takistada spekulatiivse kapitali sissevoolu Venemaale sai valuutaturgudel kõige enam kannatada rubla.


Putin ütles, et Venemaa kavatseb muuta end rublale lühiajalisi panuseid panevate spekulantide jaoks vähematraktiivseks ning julgustada pigem pikemaajalisi investeeringuid.

Maakleritele tema kommentaarid ei meeldinud ning rubla langes USA dollari suhtes 1,4 protsendi võrra 30,154 peale, euro suhtes aga 1,2 protsendi võrra kursini 43,2592.

Langus leidis aset vaatamata toornafta suhteliselt kõrgetele hindadele, mis on Venemaa peamine ekspordiartikkel ning kujutab endast reeglina rubla tugevuse indikaatorit.

Eurol läks samal ajal kenasti, kuigi turg on aastalõpu eel vaiksevõitu ja kauplemist vähe. Dollari suhtes tõusis eurotsooni valuuta 0,3 protsenti ja oli 1,4356.

Naelsterlingi suhtes võitis euro 0,5 protsenti, vahetuskursiks seega 0,9027. Sterling ise kukkus dollari suhtes 0,7 protsendi võrra 1,5884 peale.

Kõrgema tootlusega valuutad kerkisid dollari suhtes, kuna riskijanu suurenes ja toorainehinnad kosusid veidi.
Austraalia dollar tõusis «ameeriklase» suhtes 0,9 protsendiga 0,8951ni, Uus-Meremaa nimekaimu väärtus kerkis sama raha suhtes 1,4 protsenti ja oli 0,7179.

Action Economicsi analüütikud ütlesid, et tooraineturg tõusis tänu Hiina nõudluse eeldatavale kasvule, mida lubab sealse kasvutempo paremuse suunas korrigeeritud prognoos möödunud nädalal. See peaks nende hinnangul hoidma üleval kõiki toorainebloki valuutasid.

Teistest toorainevaluutadest lisandus Lõuna-Aafrika randile 0,9 protsenti, tulemuseks 7,413. Kanada dollar tõusis 0,1 protsendiga 1,428 peale, olles eelnevalt tänu nafta- ja metallihindade tõusule saavutanud oma kahe ja poole kuu rekordtaseme. Pärastlõunal andsid Kanada dollarile jõudu juurde ka ühinemised kaevandussektoris.

Norra kroon jäi pidama 5,8106 juurde, Rootsi oma aga tõusis 0,2 protsendi võrra 7,2086 peale vaatamata sellele, et jaemüügi tulemused jäid oodatust kesisemaks.
Turvavaluutaks peetav Šveitsi frank tõusis nii dollari kui euro suhtes, vastavalt 0,3 ja 0,1 protsenti.

Dollar ise säilitas oma tugeva positsiooni jeeni suhtes ja saavutas keskpäeval kahe kuu parima kursi 92,03, kuna USA majanduse taastumine näib kulgevat korralikult.
USA Föderaalse Futuuridega Kauplemise Komisjoni andmetel võtavad spekuleerijad esmakordselt peale maikuud taas dollari peale pikemaajalisi positsioone, oodates selle väärtuse kasvu.

Londoni börsipäeva lõpuks oli dollar jeeni suhtes 92,00 juures 0,4 protsenti kõrgem.

Copyright The Financial Times Limited 2009. 


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles