Parts: sotsiaalmaksu lagi on jätkuvalt päevakorras

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Parts
Juhan Parts Foto: Peeter Langovits

Maksukoormuse kasv on Eestis probleem ning seetõttu ei saa me sotsiaalmaksu lae seadmise küsimust kindlasti päevakorrast maha võtta, kinnitas majandusminister Juhan Parts Kuku raadio saates «Majandusruum».



Partsu sõnul on sotsiaalmaksu lagi oluline kõrge potentsiaaliga inimeste riiki toomisel. «See on iga riigi jaoks oluliste ajude ligimeelitamiseks vajalik,» lausus majandusminister. «Ma ei nimetaks seda imerohuks, kuid väga kõrgelt kinni makstud inimeste korral on selle puudumine praegu probleem,» lausus ta.

Samas märkis Parts, et on tarvis eristada, millised on meie tugevused ja millised nõrkused, et tugevusi suurendada ja nõrkusi vähendada. Maksusüsteem on olnud meie tugevus.

Kaubandus-tööstuskoja juhatuse esimehe Toomas Lumani sõnul võiks sotsiaalmaksul lagi olla. «Seda tuleks kaaluda, aga ma ei ole väga optimist, et pärast seda, kui küsimust on positiivselt kaalutud, sellest tulemusest väga suur kasu oleks,» lausus Luman.

Ta tõdes, et maksulae fikseerimine tasemel, kus selleks ettevõtetel reaalselt kasu oleks, ei ole praegu ühiskonnas vastuvõetav. Seetõttu oleks tegemist pigem märgilise sammuga. «See on märgiline tähendus sellest, et on olemas riik, kes annab selge signaali, et inimesed võivad palju teenida ja kui nad palju teenivad, siis riik ei võta sellelt enam sotsiaalmaksu,» lausus Luman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles