Masu haukas ampsu hispaanlaste singimüügist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania härjavõitleja  Julian Lopez ehk El Juli.
Hispaania härjavõitleja Julian Lopez ehk El Juli. Foto: AFP / Scanpix

Kuna Hispaania ettevõtetel ja majapidamistel on käes kasinamad päevad, kannatab ka sealse kuulsa singi müük. Muuhulgas on selgunud, et varamulli võivad tekitada ka sead.


Lihatööstuse esindajate sõnul on traditsioonilise tõrutoidul Ibeeria sea kintsu ehk jamón de bellota jõulumüük langenud ligi 20 protsenti, aasta lõikes on kohalikku delikatessi aga ostetud varasemast 40 protsenti vähem.

Olukorras, kus pidulauad nii firmades kui kodudes kokkuhoidlikumalt kaetud said, langesid ka odavamate lihatoodete müüginäitajad. Hulgi- ja jaehinnad on all kuni poole võrra.

Hispaania on oma rohkem kui 25 miljoni seaga Euroopa Liidus Saksamaa kõrval notsuderikkaim riik ning ühtlasi sealihatoodete suurimaid tarbijaid ja eksportijaid. 20 protsenti Hispaania sigadest on kohalikku Ibeeria tõugu, mis on kuulus oma kvaliteetse liha poolest.

Kuna parim sink, 7-kilone karjamaal kasvatatud ja tammetõrudega toidetud sea kints cerdo Ibérico maksab umbes 60 eurot kilo, ei saa paljud seda luksust endale enam lubada, ütles seakasvatajate liidu esimees José Maria Molina. «Äritellimustele on majanduskriis tänavu eriti laastavalt mõjunud,» lisas ta.

Kuna hulk ehitus- ja kinnisvaraettevõtteid võitleb suurte raskustega, on nõudlus tänavu praktiliselt olematu.
Samas ei ole tootjad hädas sugugi vaid ärinõudluse äralangemise pärast. Sama suurt probleemi kujutab endast sealihatoodete ülepakkumine.

Lihatootjate liidu Iberaice' esimehe juhataja Julio Revilla sõnul tekitasid buumiaastate rikkalikud investeeringud seakasvatuse ja lihatootmise valdkonnas kinnisvarasektoriga sarnase mulli.

«Laenu anti kergesti ja sektor kuumenes üle. Kuna ka eri lihasortidele kohalduvad reeglid olid lõdvad, hakkasid massiliselt sinki tootma paljud ärimehed, kinnisvaraarendajad kaasa arvatud,» ütles ta ajalehele El País. Omatoodetega tulid lagedale ka jaemüüjad.

Tulemuseks oli, et mullu paisati Hispaanias turule 2 miljonit kõrgema sordi seasinki, kusjuures 1990. lõpus oli vastav näitaja 1,5 miljoni ringis. Madalama sordi Ibeeria seasinke - mida 10 aastat tagasi toodeti samuti 1,5 miljonit - jagus tänavu tervelt 6,5 miljonit kintsu.

Kuigi parima singi hinnad on vastu pidanud, saab lihtsamaid lihatükke nüüd juba palju odavamalt - viimase 12 kuuga on hindadest alles jäänud vaid pool.

Copyright The Financial Times Limited 2009.  


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles