Enriko Aav: müügimaks ei haaku Eesti maksusüsteemiga

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enriko Aav
Enriko Aav Foto: Priit Simson/Postimees.

Maksu- ja tolliameti peadirektor Enriko Aav ütles, et Tallinnal on küll õigus müügimaks kehtestada, kuid praegusel kujul ei haaku see kuigi hästi riigi üldise maksupoliitikaga.


«Oleme püüdnud oma maksusüsteemi aastate jooksul ehitada võimalikult selgeks, efektiivseks ja maksumaksjat vähem koormavaks,» selgitas Aav.

Tallinna kehtestatav müügimaks on tema hinnangul märksa keerulisem ja raskemini hallatav kui ükskõik milline riiklik maks. Pealegi on selles liiga palju erandeid. «Sellisena võib see üsna kalliks minna,» nentis riigi maksuameti juht.

Aava sõnul võib uue maksu kehtestamine anda tagasilööke, sest ettevõtjad on niigi praegu väga raskes seisus. Kuna erisusi saab tõlgendada mitmeti, võib see kaasa tuua ka rea õiguslikke vaidlusi. «Elu see lihtsamaks kindlasti ei tee,» tõdes ta.

Praegu räägib maksu- ja tolliamet Tallinna linnavõimuga läbi, kuidas viia uus maks sisse võimalikult valutult. Selle kogumine eeldaks omaette maksuameti loomist. Teine võimalus on, et riigi maksuamet osutab Tallinna linnale teenust ja võtab selle eest raha.

Ka see eeldab uusi IT-lahendusi ja muid ettevalmistusi. «Meie võimekus riigimaksude kogumisel ei tohi täiendavate ülesannete lisandumisel kannatada, » lausus Aav.

Ka ettevõtjaile toob müügimaksu arveldamine ja deklareerimine lisatööd. Teisalt võivad inimesed seetõttu vähem tarbima hakata.

Aava sõnul alustas Tallinna linnavalitsuse koostööd maksu-ja tolliametiga müügimaksu kehtestamiseks alles pärast seda, kui vastav otsus oli juba tehtud ja uudis avalikustatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles