Kolm harjutust, kuidas luua endaga uuesti kontakt

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suhkrurikkaid kokteile ei ole soovitatav juua.
Suhkrurikkaid kokteile ei ole soovitatav juua. Foto: SCANPIX

Kui laps tunneb viha, kurbust või mõnda muud häirivat emotsiooni, siis ta elab selle kohe välja ja läheb eluga edasi, nagu midagi polekski juhtunud. Täiskasvanud aga nii enamasti ei oska. Kuidas oma tunnetega kontakti saavutada, selleks jagab PhD Emma Seppala Novi arengukeskuse blogis kolm harjutust.

Täiskasvanud aga on mingitel põhjustel õppinud tundeid varjama, vähe sellest, et teiste eest, sageli ka iseenda eest. Selle tagajärjeks on aga ühenduse kadumine iseenda tunnete ja vajadustega ning üksioleku tunne. Samuti on uuritud ka, et probleemi eiramine tegelikult hoopis võimendab seda. Et iseendaga taas ühendust saavutada, soovitab Seppala toimida nii:

Oma tunde täielik läbitunnetamine. See harjutus võib tunduda ebamugav eriti neile, kes on harjunud häirivate tunnete puhul kohe oma tähelepanu hajutama kas siis tervislike tegevuste (lugemine, treenimine) või ebatervislike tegevustega (alkoholi tarbimine, liigsöömine jms). Selle asemel aga tasuks 100-protsendiliselt tundele keskenduda, kogeda seda täisvõimsusel, aru saada, mis seda põhjustas. Ühel hetkel hakkab tunne iseenesest taanduma ja kaotab oma jõu.

Võimalda endale vaikset olemist. Me oleme harjunud olema ümbritsetud mingist heli- või mürataustast. Harjutus seisneb pool tundi vaikuses olemises või millegi lõõgastava tegemises. Kui on raske lihtsalt istuda ja aknast välja vaadata, siis võib valida tegevuse, mis ei hakka liigselt tähelepanu nõudma - minna jalutama, ujuda vms. Tähtis on hoolitseda selle eest, et mingid telefonihelinad, sõnumimärguanded jms selle poole tunni jooksul sinu maailma ei pääseks. 

Mediteerimine. Mediteerimine on juba muutunud harjumuspäraseks tegevuseks paljude jaoks. See on kindlasti üks parimatest viisidest endaga ühenduse loomiseks. Alustada võib 5st minutist kuni 20-30 minutini välja. Lihtsalt istu, sule silmad ja vaatle, mis mõtted ja tunded pähe tulevad. Ära püüa neid kontrollida või muuta, vaid vaata neid nagu ema oma mängivaid lapsi. Kuigi meditatsioon on oma olemuselt väga lihtne, võib see vajada sisemist vaprust, et pingelisel ajal oma tundeid rahulikult vaadelda. 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles