Elering: Eesti Energia väited ei pea paika

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi.
Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti Energia väide, et varem toimunud fikseeritud hinnaga oksjonite jätkamine võimaldaks neil pakkuda pikaajalisi energiamüügi lepinguid Lätis, ei pea paika, teatas Elering.

«Varasemalt oli võimalus fikseerida oksjoni kaudu ülekandevõimsust kõige rohkem nädalaks, pikaajalised energiamüügi lepingud aga algavad vähemalt poolest aastast.
Seega ei vasta tõele, et varem oli pikaajalise ülekandevõimsuse ost võimalik, mis võimaldas sõlmida pikaajalisi energiamüügi lepinguid,» selgitas Elering pressiteates.

«Eleringi tegevus koostöös teiste Balti riikide ülepiiriliste ühendusvõimuste korraldamisel põhineb 9 Läänemere riigi ja Euroopa Komisjoni kokkuleppele siinsete energiaturgude arendamise kohta. Antud raportis on üheselt fikseeritud, et koos NordPool Spot hinnapiirkondade avamisega kõigis Balti riikides asutakse rakendama kaudset oksjonit,» selgitab Elering.

«Seega juba 2009. aastast on kõigile turuosalistele olnud teada antud oksjonitüübile üleminek, kui hinnapiirkonnad on avatud kõikides riikides. 3. juunil avati viimasena Nord Pool Spot hinnapiirkond Lätis ja koos sellega asuti kõikidel Balti riikide piiridel analoogselt näiteks Eesti-Soome piiriga rakendama kaudset oksjonit, mis võimaldab kõige paremini ühendada rahvuslikud elektriturud üheks regionaalseks elektrituruks. Kõik Balti riikide regulaatorid, sh Eesti konkurentsiamet on kiitnud antud süsteemihaldurite leppe ja sealsed põhimõtted heaks,» toonitab ettevõte.

«Maksimaalne ülekandevõimsus Eesti ja Läti vahel antakse igapäevaselt turuosaliste käsutusse läbi oksjoni. Selle võimsuse jagamine tunni- ja nädalakaupa oksjonite vahel ei suurenda summaarset võimsust. Fikseeritud hinnaga oksjonite kaudu osa ülekandevõimsuse müümine vähendaks elektribörside käsutusse antavat osa,» kirjutab Elering.

«Teatud olukordades ülekandevõimsuste puudujääk kaubanduseks Eesti-Läti piiril on reaalsus. Selliseks juhuks ongi Euroopa Liidu määrus näinud ette  ülekandevõimsuste jaotamise mehhanismina oksjoni. Oksjon maksimeerib ülekandevõimsuse tulusid, sest sel viisil teenitud raha kasutatakse võrgutariifi vähendamiseks, millest võidavad kõik elektritarbijad. Fikseeritud hinnaga oksjonite puhul võidaksid aga üksikud kauplejad ning nemad ei jagaks seda võitu elektritarbijatega,» selgitatakse pressiteates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles