Kranich on riigifirmade valitsemist muutva idee suhtes kriitiline

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heiki Kranich
Heiki Kranich Foto: Postimees.ee

Eesti Loto juhatuse esimees Heiki Kranich on kriitiline Erkki Raasukese riigifirmade valitsemist muutva idee suhtes, kuna olemuslikult erinevatele ettevõttele ühtse dividendi- ja investeerimispoliitika rakendamine tooks kaasa täiendavat bürokraatiat ja kulusid.

«Olemuslikult erinevate ettevõtete kohta ühtse dividendi- ja investeerimispoliitika koostaminegi kujuneb raskeks kui mitte võimatuks ülesandeks. Seda enam on küsitav selle järgimine, » kommenteeris Kranich E24-le.

Kui tuua ühe nimetaja alla näiteks Eesti Loto, Eesti Energia ja Estonian Air, mis oma olemuselt täidavad äärmiselt erinevaid ülesandeid ja üritada neile rakendada ühetaolist dividendi- ja investeerimispoliitikat, loob see Kranichi hinnangul täiendavalt juurde mittevajaliku bürokraatliku mehhanismi koos oma täiendavate kuludega.

«Sellise täiendavalt loodava bürokraatiakihi asjakohasus, efektiivsus ja isegi rakendatavus oleks äärmiselt küsitav ning tõenäoline tagajärg oleks hoopis tänasest suurem segadus,» nentis Kranich.

Erineva spetsiifikaga ettevõtetele peab Kranich praktilisemaks läheneda tulenevalt nende eripärast ning vastavalt teha ka nii investeerimis- kui dividendiotsused.

«Unifitseerimine iga hinna eest ja ettevõtete spetsiifilist eripära mitte arvestades, on tõenäoliselt kõige kindlam tee ebaefektiivsuse kasvule,» lisas ta.

Majandus- ja kommunikatsiooniministri nõunik Erkki Raasuke käis sel nädalal välja raporti, mille eesmärk on anda riigifirmade aktsiad uue loodava riikliku ettevõtte kätte, muutes sellega riigifirmade valitsemist nii, et tekiks selge dividendi- ja investeerimispoliitika.

Raporti järgi võiks võit olla kuni 100 miljonit eurot aastas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles