Uuring: enam kui pooled eestlastest ei usalda pensionisüsteemi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmas pensionisammas.
Kolmas pensionisammas. Illustratsioon: Pm

Swedbanki Eraisikute Rahaasjade Teabekeskuse tellitud uuringust selgus, et Eesti pensionisüsteemi usaldab vaid 24 protsenti inimestest. Enam kui pooled ehk 51 protsenti süsteemi ei usalda ja veerand elanikkonnast ei oska selle usaldusväärsusele hinnangut anda.

Riikliku ehk esimese pensionisamba puhul oli usaldajaid 28 protsenti ja mitteusaldajaid 53 protsenti, II sammast usaldab 27 protsenti ja ei usalda 52 protsenti inimestest. III pensionisammast ehk vabatahtlikku kogumispensioni usaldab 19 protsenti inimesi ning ei usalda 47 protsenti inimestest.

«Sõltuvalt sissetulekust, töökoha olemasolust, haridusest ja vanusest hinnati pensionisambaid veidi erinevalt, kuid on märkimisväärne, et mitte üheski elanike rühmas ja mitte ühegi samba puhul ei domineerinud usaldamine,» tõi uuringust ilmnenud fakti välja Swedbanki Eraisikute Rahaasjade Teabekeskuse juht Lee Maripuu.

Uuringu andmetel on peamised pensionisüsteemi umbusaldamise põhjused ebakindlus ja muutused süsteemis. Samuti on olulisel kohal elanike varasemad ja praegused kogemused raha kogumisel - inimestel on hirm raha väärtuse vähenemise ees ning kardetakse sissemakstud rahast ilma jääda.

Pessimismi süvendavad hinnangud, mille kohaselt ei ole võimalik koguda äraelamiseks piisavat summat, sest pensionisammaste tootlikkus jätab soovida. «Näib, et majanduskriisi ajal ja sellele järgnenud aastatel on inimeste usaldus sügavalt kõikuma löönud. Inimeste üldine majanduslik olukord halvenes ja raha pensionifondides kahanes. Riigi otsus peatada omapoolsed sissemaksed II pensionisambasse oli inimeste jaoks suur pettumus. Kuigi nüüd on maksed taastunud ja ka riik oma panust tõstnud, ei ole see ilmselt suutnud kinnistada hoiakut, et pensionisüsteem on kindel ja muutumatu,» selgitas Maripuu.

Uuringu «Elanike pensioniteemaline küsitlus» viis Swedbanki Eraisikute Rahaasjade Teabekeskuse tellimusel läbi Eesti Konjunktuuriinstituut. Telefoniküsitlus viidi läbi juunis 2013. Kokku osales küsitluses 563 inimest vanuses 16 aastat ja vanemad, kes ei olnud veel vanaduspensionil.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles