Uuring: Eesti elanikel on tulevase pensioni suuruse kohta ebarealistlikud ootused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indekseerimise tulemusena suurenevad pensionid keskmiselt 5,1 protsenti umbes 417 500 pensionäril.
Indekseerimise tulemusena suurenevad pensionid keskmiselt 5,1 protsenti umbes 417 500 pensionäril. Foto: Toomas Huik / Postimees / Scanpix

Swedbanki Eraisikute Rahaasjade Teabekeskuse tellitud uuringust selgus, et Eesti elanike ootused tulevase pensioni suuruse kohta on ebarealistlikult kõrged. Samas ei tea inimesed, kui suure osa pensionieelsest sissetulekust tagab pensionil olles riik.

Uuringust selgus, et Eesti elanike arvates peaks pension moodustama keskmiselt 74 protsenti pensionieelsest palgast. Kui arvestada, et 2013. aasta II kvartalis oli keskmine brutokuupalk statistikaameti andmetel 976 eurot, siis peaks keskmine pension olema elanike ootuste kohaselt 722 eurot. Keskmine vanaduspension oli aga 2013. aasta II kvartalis 331 eurot, mis moodustab sama perioodi keskmisest brutokuupalgast vaid 34 protsenti.

«See näitab selgelt, et elanike ootuste ja tegelikkuse vahel on praegu väga suured käärid,» tõdes eraisikute rahaasjade teabekeskuse juht Lee Maripuu.

Uuring näitab, et inimesed eeldavad pensionieas senise sissetulekutaseme säilimist või vähest langust. Samas ei tea 77 protsenti elanikkonnast, kui suure osa pensionieelsest sissetulekust tagab pensionil olles riik.

«Ühest küljest viitab uuring inimeste vähesele teadlikkusele sellest, kuidas Eesti pensionisüsteem on üles ehitatud ning teisalt toob välja ebarealistlikult kõrged ootused,» võttis Maripuu küsitluse tulemused kokku.

«Seetõttu võib paljusid tänaseid pensionikogujaid tabada tööturult lahkudes ebameeldiv üllatus, sest pensionisüsteemi I ja II sammas annavad tulevikus kokku vaid ligikaudu 40 protsenti pensionieelsest sissetulekust,» kommenteeris elanike vähese teadlikkuse võimalikke tagajärgi Maripuu.

Uuringu «Elanike pensioniteemaline küsitlus» korraldas Eesti Konjunktuuriinstituut. Telefoniküsitlus tehti juunis 2013. Kokku osales küsitluses 563 inimest vanuses 16 aastat ja vanemad, kes ei olnud veel vanaduspensionil.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles