Veskimägi: Raasukese ettepanekud on mõistlikud

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Veskimägi
Taavi Veskimägi Foto: Postimees.ee

Süsteemihaldur Eleringi juhatuse esimehe Taavi Veskimäe hinnangul on majandusministri nõuniku Erkki Raasukese riigifirmade valitsemist puudutavad etttepanekud mõistlikud.

Veskimäe hinnangul on riigi äriühing, äriühing nagu iga teine ning iga samm, mis võimaldab riigile kuuluvat äriühingut tavapärase äriühingu kombel, on samm õiges suunas.

Veskimägi viitas oma vastuses E24-le ka oma aprillikuisele blogipostitusele, kus ta kirjutas, et riigi enamusosalusega äriühing peab olema äriühing nagu mis iganes teisele omanikule kuuluv äriühing.

Veskimäe sõnul on vaikselt aga järjekindlalt liigutud edasi selliselt, et kujundada riigi enamusosalusega äriühingud äriühinguteks nagu seda on mistahes muu omanikustruktuuriga äriühingud. «Seda nii suhtumise, väärtuste, haldamise, juhtimise, transparentsuse või mis iganes muus aspektis.»

«Loogiliselt oleks järgmised sammud osaluste valitsemisüksuse moodustamine rahandusministeeriumi juurde, millest on saanud rääkida 2000. aastate algusest. Sama pikalt on olnud juttu ka teatud vähemusosaluste börsile viimisest või vähemalt võlakirjade emiteerimisest,» kirjutas Veskimägi toona.

Veskimäe hinnangul tuleb riigi äriühingutele luua tingimused toimimiseks tavapärase äriühingu kombel ning neid tuleb selliselt käsitleda ja kohelda.

«Pole vahet, kas juhuslikult on nende omanikuks Eesti riik või mõni füüsiline või eraõiguslik isik. Pole häbiasi, et riik omab osalusi äriühingutes ilma igasuguste «strateegiliste eesmärkideta» ainult selleks, et teenida tulu riigieelarvesse, mille arvelt finantseerida avalike teenuste osutamist, » kirjutas Veskimägi.

Antud käsitlus oleks Veskimäe hinnangul küll paradigma muutus riigi majanduspoliitikas, kuid ainult see annab võimaluse pikemas vaates hoida enamusosalust sellistest turul konkureerivates äriühingutes nagu Eesti Energia, Tallinna Sadam või Eesti Post.

Eesti Post E24-le antud teemat kommenteerida ei soovinud. «Eesti Post ei soovi omaniku plaanide, nägemuste ja visioonide kohta hinnanguid anda,» vahendas ettevõte pressiesindaja Kadri Tonka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles