Põhjused, miks su e-kirjadele ei vastata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõik inimesed ootavad oma e-kirjadele võimalikult kiiret vastust. Pilt on illustratiivne.
Kõik inimesed ootavad oma e-kirjadele võimalikult kiiret vastust. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Me kõik kirjutame iga päev e-kirju ja loodame, et neile vastataks võimalikult kiiresti. Paraku teeme me e-suhtluses ka palju vigu, mis võivad otseselt olla põhjuseks, et meie kirjad kaovad kui musta auku ega saa iial vastust.

Siin on kõige levinumad vead, mida inimesed e-mailitsi suheldes teevad.

Sa kirjutad ainult siis, kui sul on midagi vaja. Parim aeg igasuguse suhte ehitamiseks on enne seda, kui sa vajad teiselt inimeselt teenet. Ehk et ära kirjuta oma sõpradele-tuttavatele ainult siis, kui neilt midagi tahad, vaid ka niisama. Märka seda, mida nad teevad ja ole osaline. Näiteks õnnitle tuttavat ametkõrgenduse puhul, kui kellegi lapsed läksid kooli, siis miks mitte huvi tunda, kuidas neil läheb jne.

Unustad ära, et kirja saaja on ka inimene. Ei ole sugugi tore saada kirja, kust puudub tervitus ning lõpusõnad.

Su kiri on liialt enesekeskne. Paljud e-kirjad on sellised, kus kirja saatja kirjeldab kõike läbi enese persooni. Ära kirjuta nii palju endast, vaid mõtle selle peale, mida kirja saaja tahaks lugeda.

Saadad kirja valel ajal. Kuigi kiri on valmis kirjutatud, ei tähenda see seda, et selle peaks ka kohe ära saatma. Õige ajastus on üks võimsamaid ja vähemkasutatud tööriistu e-suhtluses üldse.

Saadad kirja liiga paljudele. Sa ei saa rohkem vastuseid, kui saadad oma kirja 15 inimesele, kes pole üldse teemast huvitatud, selle asemel, et saata see kolmele, kes teemat valdavad.

Sa ei tea midagi inimesest, kellele kirjutad. Tee natuke kodutööd ja saa veidigi selle inimesega tuttavaks, kellele kirjutad. Vaata, mis teemadel ta viimati on sõna võtnud ning milline ta välja näeb.

Su sõnum on liiga pikk. Neli lauset ja üks link kirja kohta on optimaalne. Mõnel firmal on lausa piirang peal – sõnumi pikkus on neli lauset ja kui on vaja saata pikemat teksti, siis lisatakse see lingina.

Kasutad ainult e-kirja. Suhtlus on enamasti efektiivsem, kui kasutad ka muid variante – videot, Skype`i, jutukat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles