Oktoobris väliskaubanduse defitsiit vähenes

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula

Kaubavahetuse bilansi puudujääk ulatus oktoobris 0,8 miljardi kroonini, mis oli septembrist küll viiendiku võrra kõrgem, kuid eelmise aasta samast perioodi näitajast ligi kolm korda madalam.


Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi teatel aitasid väliskaubanduse defitsiiti jätkuvalt kõige enam vähendada transpordivahendid, millega kaubavahetus oli eelmisel aastal suurimas puudujäägis, selle aasta teisest poolest alates aga muutus saldo kergelt positiivseks.

Statistikaameti andmetel kahanes oktoobrikuus eksport aastases võrdluses 33 ja import 38 protsenti võrra. Kiire kukkumise taga oli osaliselt 2008. aasta oktoobri ülikõrge võrdlusbaas, mil eksport saavutas rekordtaseme ja ka impordi maht oli kuude tulemustest üks kõrgemaid.

Septembriga võrreldes oli nii ekspordi kui ka impordi osas väike langus (vastavalt -5,2 ja -3,5 protsenti), mida mõjutas peamiselt kaubavahetus mineraalsete kütustega. Püsivhindades kahanes eksport aastaga 29 ja import 30 protsenti, tingituna ekspordi- ja impordihindade jätkuvast langusest.

Oktoobris oli mineraalsete kütuste väljavedu aastatagusest perioodist poole võrra väiksem, kuises võrdluses oli langus 42 protsenti. Kütuste ekspordi arengut mõjutab osaliselt nafta maailmaturuhinna kõikumine. Võrdselt 38 protsendi piires kahanes aastaga metallide ja metalltoodete ning masinate ja seadmete eksport, samas kuises võrdluses oli metalltoodete müük välisturgudele teist kuud järjest väikese kasvuga ja seadmete eksport püsis septembrikuu tasemel.

Oktoobris oli jätkuvalt suurima aastase langustempoga transpordivahendite sissevedu (-68 protsenti), samas eelmise kuuga võrreldes toimus väike kasv. Metalle ja metalltooteid imporditi poole võrra, kütuseid 43 protsenti ning masinaid ja seadmeid enam kui kolmandiku võrra vähem kui aasta tagasi.

Novembris veel eksport ja import aastataguse perioodiga võrreldes kasvujoonele ei pöördunud, kuid oluliselt madalamast võrdlusbaasist tingituna jäi langus märgatavalt väikesemaks kui eelnevatel kuudel.

Konjunktuuriinstituudi andmetel jätkus novembris majandususalduse indeksi tõus nii Eestis kui ka Euroopa Liidus tervikuna. Ka meie peamiste kaubanduspartnerite majandusolukord kosub tasapisi. Samas novembris küsitletud tööstusettevõtete kindlustunde indikaator polnud võrreldes eelnevate kuudega paranenud.

Kuigi tõusis nende ettevõtete osatähtsus, mis prognoosisid novembris eksporttellimuste jäämist tavapärasele tasemele ning langes tellimuste vähenemist ootavate ettevõtete osakaal, siis vähenes mõnevõrra ka eelneval kuul tellimuste kasvu lootnute arv.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles