Lõuna-Korea ehitab naftašeikidele uued tuumaelektrijaamad

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olkiluoto tuumajaam Soomes.
Olkiluoto tuumajaam Soomes. Foto: Andrus Karnau

Lõuna-Korea konsortsium võitis ülikalli ehituskonkursi ja ehitab Araabia Ühendemiraatidesse kümne aastaga neli uut tuumaelektrijaama.


Nelja tuumaelektrijaama ehitusleping on väärt umbes 40 miljardit dollarit, kirjutas BBC. Eesti rahas on see 440 miljardit krooni ehk umbes Eesti riigi kahe aasta SKT.

Korea konsortsiumi juhtis energiafirma Kepco. Konsortsium suutis lüüa USA-Jaapani ühisfirma pakkumist, aga ka maailmakuulsaid tuumajaamade ehitajaid prantslasi. Lõuna-Korea ametnike teatel on tegu kõigi aegade suurima ehituslepinguga, mille selle riigi firmad on suutnud välismaal võita.

Maailma suurima naftaeksportööri AÜE teatel suudavad vaid tuumajaamad katta kasvava energiavajaduse. Kõik neli tuumajaama peavad tööle hakkama aastaks 2020. Selleks ajaks ootab naftariik, et kodumaine elektritarbimine kahekordistub.

Kepco juhitud konsortisumi kuuluvad Samsung, Hyundai ja Doosan, aga ka USA tuumajaamade ehitaja Westinghouse ja Jaapani Toshiba.

Westinghouse'i uue põlvkonna reaktorit hoiab sihikul ka Eesti Energia, lootes selle püsti panna hiljemalt aastaks 2025 Suur-Pakri saarele.

Lõuna-Korea hakkas ehitama tuumaelektrijaamu 1978, praegu töötab riigis 20 reaktorit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles