ELi rahandusministrid soovivad pangandusliiduga kiirelt edasi liikuda

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Jürgen Ligi
Rahandusminister Jürgen Ligi Foto: Toomas Huik

Täna Vilniuses lõppenud Euroopa Liidu rahandusministrite kohtumise peateema oli pangandusliit ja selle edasised sammud.

«Pangandusliit on oluline projekt Euroopa panganduse vastu usalduse taastamiseks, majanduse rahastamiseks ja siseturu arenguks,» kommenteeris rahandusminister Jürgen Ligi. «Sügisel 2014 alustav ühtne järelevalve vajab enda kõrvale ka ühtset kriisilahendusmehhanismi. Arutelud on alles alanud ja pingelised, aga püsib lootus enne Leedu eesistumise lõppu kokku leppida. Meile on oluline kaasata pangandusliidu raamistikku ja koostöösse võimalikult suures ulatuses ka euroala välised riigid, eriti Rootsi ja Taani.»

Kriisilahendusmehhanismi eesmärk on ühtlustada pankade võimalike probleemide lahendamist. 2008. aasta finantskriisi ajal oli riikide koostöö puudulik ning erinevused kriisilahendusmeetodites pärsivad siiani turgude usaldust ja finantsturgude integratsiooni. Kriisilahendusmehhanismi käivitumiseks on vaja veel vastu võtta ka direktiiv, mis ühtlustab pankade saneerimispõhimõtted. See direktiiv aitab muuhulgas vältida maksumaksjate raha kasutamist tulevaste kriiside ajal ja on aluseks ka Euroopa stabiilsusmehhanismi (ESM) juurde kavandatud pankade otserekapitaliseerimise meetmele.

Pangandusliidu esimesele sambale, ühtsele järelevalvele andis ELi parlament eile heakskiidu ja see peaks tööle hakkama 2014. aasta oktoobris. Eestis tegutsevatest pankadest saaksid Euroopa Keskpanga ühtse järelevalve subjektideks Swedbank, SEB pank, Nordea ja DnB Nord.

ELi rahandusministrid rääkisid veel võitlusest maksupettustega. Ministrid tervitasid G20 otsust alustada 2015. aasta algusest automaatset maksuteabe vahetust. Samal ajal peaks jõustuma ELi kohustusliku maksualase automaatse teabevahetuse direktiiv. Ministrid rõhutasid, et direktiiv peab olema kooskõlas Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) tulevase teabevahetuse standardiga ja koduriigile tuleb edastada info mitteresidentidest füüsiliste isikute kõigi finantstulude kohta. Samuti tunnustati OECD tegevuskava ettevõtete maksubaasi õõnestamise ja kasumite madalama maksumääraga riikidesse nihkumise ohjeldamiseks. 

Eilsel eurogrupi koosolekul arutati majandusolukorda Euroopas, sh Portugali ja Küprose olukorda. Kinnitati Küprose abiprogrammi memorandumi muudatused, mis tehti programmi esimese ülevaatuse tulemusena ja järgmine väljamakse ESMist. Portugali programmi järgmine ülevaatus on septembri teises pooles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles