Elering laenab üle 3,2 miljardi krooni

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres Ehrenpreis

Elering laenab neljalt Eesti pangalt üle 3,2 miljardi krooni.


Elering sõlmis SEB, Swedbanki, Nordea ja Sampo Pangaga kolmeaastase tähtajaga sündikaatlaenu lepingu summas 187 miljonit eurot ning arvelduslaenu lepingud kokku summas 20 miljonit eurot, mis teeb laenu kogumahuks üle 3,2 miljardi Eesti krooni, teatas ettevõte.

Laenu eesmärk on refinantseerida Eesti Energiale tehtud investeeringud Eleringi omandisse jääva vara osas.

Grupisiseste laenude refinantseerimine on üks osa Eleringi eraldamise plaanist elektri tootmise ja müümisega seonduvatest tegevustest ja  omandiõiguse üleminekust riigile.

«Põhivõrguettevõtja eraldamisel saavutatud kokkulepe, kus kõik ettevõtte efektiivseks tegevuseks vajalikud varad jäid Eleringi käsutusse, kuid Elering maksab tagasi Eesti Energia poolt põhivõrgu investeeringuteks võetud laenud, annab hea lähtepositsiooni elektrisüsteemi edasiseks arendamiseks,» ütles Eleringi juht Taavi Veskimägi.

 
Veskimägi sõnul kasutab Elering osa saadavast laenust elektrisüsteemi toimimiseks vajalike investeeringute tegemiseks, mis tähendab nii uute ühenduste loomist kui elektrisüsteemi avariide korral operatiivselt käivitatava elektrijaama ehitust.

Kui Estlink2 merekaabel kui varustuskindluse ja elektrituru arendamise üks oluline teetähis on laialt teada, siis elektrisüsteemi toimimise seisukohalt on väga oluline avariielektrijaama rajamine.

Neist viimase rajamine võimaldab lõpetada senise avariivõimsuste ostmise Lätis.

SEB, Swedbank, Nordea ja Sampo Pank korraldasid ühiselt sündikaadi kus SEB AB on dokumentatsiooni agent ja Nordea makseagent.

Elering on põhivõrguettevõte, mis ühendab terviklikuks Eesti elektrisüsteemiks suuremad elektrijaamad, jaotusvõrgud ja suurtarbijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles