Soome alkoholitootjad: Eesti viinaralli võib hävitada töökohad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võimalikud viinarallil osalejad Liviko poe ees
Võimalikud viinarallil osalejad Liviko poe ees Foto: Peeter Langovits

Soomes tõsteti 2012. aastal alkoholi ja karastusjookide hindu, mille tõttu nende jookide ostmine on seal vähenenud.

Soome alkoholi ja karastusjookide tootjate liidu sõnul on see tendents jätkunud juba pikalt, kirjutab Kauppalehti.

Isegi selle aasta soe suvi ei kasvatanud müüki eelmise aasta müügi tasemele. Ka eelmisel aastal oli alkoholi müük keskmisest väiksem.

Alates 2012. aasta algusest kuni selle aasta augustini on Soomes kohalike alkohoolsete ja karastusjookide müük kahanenud 60 miljoni liitri võrra.

Soomlased jõid õlut, siidrit, long drinki, mineraalvett ja karastusjooke selle aasta jaanuarist kuni augustini 524,1 liitrit. Kodumaine müük langes eelmise aasta sama ajavahemikuga võrreldes 6,1 miljonit liitrit ehk 1,2 protsenti.

«Tundub, et üha enam otsetakse jooke välismaalt. Alkoholimaks on Soomes nii kõrge, et see viib tarbija Eestisse ostma. Kui kodumaine alkoholi ostmine jätkab langustrendi, võib see töökohad ohtu seada,» sõnas Soome alkoholi- ja karastusjookide liidu tegevjuht Elina Ussa.

Eestist sisse veetav alkohol on mõjutanud ka alkoholimaksu vähenemist ning arvatakse, et see väheneb veelgi. Soome rahandusministeeriumi hinnangul on alkoholist saadav maksutulu sellel aastal väiksem kui möödunud aastal.

Möödunud aastal saadi Soomes alkoholi maksudena rohkem kui 18 miljonit eurot prognoositust vähem. Sellel aastal võib see jaanuari-veebruari statistikale tuginedes olla lausa 42 miljonit eurot vähem.

«Alkoholist saadavat maksutulu on juba kahel aastal valesti prognoositud, kuna ei ole arvestatud eraisikute poolt välismaalt ostetava alkoholiga. Alkoholimaksu tõstmine ei aita, see lihtsalt tekitab probleeme juurde,» lisas Ussa.

Soome alkoholitööstus annab tööd ligi 30 000 inimesele. Soomes Euroopa Liidu kõige kõrgem alkoholimaks, kui võtta arvesse kogu tsüklit tooraine kasvatamisest tarbija lauale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles