IMF keeldus Ukrainale erakorralist laenu andmast

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina valitsusjuht Julia Tõmošeno
Ukraina valitsusjuht Julia Tõmošeno Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) lükkas tagasi Ukraina 2 miljardi dollari mahus erakorralise laenu andmise taotluse, kirjutab Briti majandusleht Financial Times Ukraina valitsusallikatele tuginedes.


Ukraina pöördus erakorralise abi palvega IMFi poole detsembri alguses põhjendades seda välisvõla kustutamisel tekkinud raske olukorraga. Varem on fond Ukraina laenupalved kuni presidendivalimisteni tagasi lükanud.

Kolmapäeval sai teatavaks, et fond keeldus Ukrainale stabilisatsioonilaenu neljanda makse tegemisest. Ukraina rahandusministri kohusetäitja Igor Umanski sõnul lahendab fond viimase laenumakse küsimuse alles pärast uut aastat. Viimase laenumakse suurus peaks olema 3,5-3,8 miljardit dollarit.

Ukraina sai IMFiga 16,5 miljardi dollari mahus laenuabi osas kokkuleppele 2008. aasta lõpus ning on sellest kätte saanud juba kolm makset vastavalt 4,5, 2,8 ja 3,3 miljardi dollari suuruses mahus.Viimast makset ei taha aga fond enne järgmise aasta jaanuaris toimuvaid presidendivalimisi teha, põhjendades seda üksmeele puudumisega Ukraina valitsusringkondades ehk täpsemalt peaminister Julia Tõmošenko ja president Viktor Juštšenko vaheliste erimeelsustega.

President nimelt peab IMFi laenu riigile kahjulikuks, sest see kasvatab riigivõlga.

Eile selgus, et Ukraina valitsus palus IMFilt luba juba varem tehtud maksed suunata osaliselt eelarvepuudujäägi katmiseks. See peaks valitsuse hinnangul aitama riigil järgmise laenumakse saabumiseni hakkama saada. Seni ei ole IMF sellele palvele vastust andnud.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles