Kremli üksmeel lagunemas?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Dmitri Medvedev.
President Dmitri Medvedev. Foto: Reuters / Scanpix

Fakt, et juhtiva Vene õiguskaitseametniku vallandamise otsus eile tühistati, näib osutavat Kremli kildkondade omavahelisele arveteklaarimisele ning on ühtlasi esimene president Medvedevi valitsusajal avalikkuse ette jõudnud vaidlusküsimus.


Vaidlused Vene peaprokuratuuri uurimiskomitee Moskva üksuse peadirektori Anatoli Bagmeti vallandamise ümber seavad ohtu Medvedevi ja Putini hapra võimutandemi, kuna mehed näikse kulisside taga toetavat konkureerivate poliitiliste leeride esindajaid.

Venemaa peaprokurör Juri Tšaika vallandas Bagmeti reedel teadmata põhjustel. Eile oli lahtilastu aga oma tööpostil tagasi. Mingi kummalise valitsusalase keerdkäigu tõttu jääb mulje, et Bagmeti võib vallandada vaid tema otsene ülemus Aleksander Bastrõkin.

Bastrõkini mõjuvõimsus võib mingil määral olla seotud sellega, et ta on Putini klassikaaslane Leningradi ülikooli päevilt, kus nad koos õigusteadust õppisid.

Bagmet, kes astus oma ametisse eelmisel aastal, on uurinud mitmeid Venemaa poliitilise maiguga juhtumeid.
Tema juhtis rahandusministri Aleksei Kudrini asetäitja ja liitlase Sergei Sortšaki juhtumi uurimist. Sortšakki süüdistati tänavu aprillis kelmuses, kuid üldsuse arvates oli tegemist poliitilise kättemaksuga.

Teatud rolli mängis Bagmet ka investeerimisfirma Hermitage Capital Managementi poolt esitatud kaebuse uurimises, mis puudutas viimase ettevõtete kuritarvitamist Venemaal. Pärast kaebuse laekumist algatas Bagmeti osakond kriminaalasja Hermitage'i advokaatide suhtes, misjärel nood mullu riigist põgenesid.

«Bagmet on otseselt seotud meie advokaatide tagakiusamisega,» ütles Hermitage Capitali juht Bill Browder.

Browder ei usu, et Bagmeti-vastane käik kuidagi nende firmaga seotud oli. Bagmeti enda käest kommentaari saada ei õnnestunud.

Ühe anonüümsust palunud poliitilise vaatleja sõnul näib katse Bagmeti vallandada olevat osa Medvedevile lähedaste ametnike kampaaniast, mille eesmärk on Vene õiguskaitse kaadrit veidi tuulutada.
Vene poliitikud omakorda väitsid, et Medvedev asjaga seotud ei ole.

«Medvedev ei ole kaasatud, vähemalt esialgu mitte,» ütles riigiduuma julgeolekukomitee aseesimees Gennadi Gudkov. «Ma ei ütleks, et sõda käib klannide vahel, pigem on see ametkonnasisene lahing.»

Medvedevi lemmiktegevus on praegu «õigusliku nihilismi» vastane võitlus - nagu ta nimetab seda, kui võimukad isikud kriminaalõigust omaenda eesmärkide heaks ära kasutavad.
Tehniliselt võiks ta vallandada igaühe, keda ta tahaks.
Moskva politoloogi Vladimr Pribõlovski arvates ta seda antud juhul siiski ei tee, just Putini ja Bastrõkini suhete tõttu.
«Ma usun, et Medvedev on rohkem Tšaika poolt. Kuid riiki valitseb Putin ning Medvedev ei taha talle avalikult vastu astuda.»


Copyright

The Financial Times Limited 2009.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles