Aktsiisitõus viis ligi kolm miljonit liitrit alkoholi salaturule

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laekvere inimesed on mures avalikus kohas alkoholi pruukimise pärast.  Pilt on illustratiivne.
Laekvere inimesed on mures avalikus kohas alkoholi pruukimise pärast. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Alkoholitootjate liidu andmeil müüsid Eesti kange alkoholi tootjad 2009. aasta 11 kuuga Eestis ligikaudu 11 miljonit liitrit kanget alkoholi, mis on kolm miljonit liitrit vähem kui 2007. aastal, enne hüppelisi alkoholiaktsiisi tõuse.


Eesti legaalne kange alkoholi turg on kahe aastaga kolme miljoni liitri võrra vähenenud ennekõike riigi korraldatud aktsiisiralli tõttu, millega riik kurnab
alkoholisektorit ja loob soodustusi salaviinaturule, leiavad alakoholitootajd.

«Enamus sellest kolmest miljonist liitrist kangest alkoholist on kandunud salaturule ning täna, järjekordse aktsiisitõusu eel peame me alkoholitootjatena reaalseks, et salaalkoholi turg kasvab veelgi ja alkoholisektori kui majandusharu probleemid süvenevad,» ütles alkoholitootjate liidu juhatuse esimees ja Liviko juht Janek Kalvi.

Ta lisas, et üheteistkümne kuuga on riigieelarvesse laekunud 2,26 miljardit krooni alkoholiaktsiisi. Kolme miljoni liitri kange alkoholi aktsiisimaks kokku ületab 242 miljonit krooni riigil saamata jäävat tulu, mis edendab varimajandust ning on otseselt kuritegevusele suunatud.

Ka 2008. aasta 11 kuu müügiga võrreldes jääb tänavune kange alkoholi müük kolme protsendiga alla, kuigi praegu käib järjekordse aktsiisimaksu tõstmise eelne aktiivne alkoholi ettemüük.

«Järjekordse hüppelise aktsiisitõusu eelne alkoholi etteostmine ja tootmise maksimeerimine lühikese perioodi jooksul aasta lõpul tekitab alkoholitootjatele
suuri probleeme. See toob ilmselt kaasa vajaduse 2010. aasta alguses tehaseid kinni panna või töötada vähendatud koormusega,» nentis Kalvi, kes on ühtlasi ka Liviko juhatuse esimees.

Koos ekspordiga müüsid kange alkoholi tootjad tänavu üheteistkümne kuuga 15,2 miljonit liitrit kanget alkoholi, kaotades müügis välisturgudele eelmise aasta sama ajaga võrreldes 6 protsenti, võrreldes 2007. aasta sama ajaga aga 20 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles