Eesti elektrienergia eksport kukkus 29 protsenti

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik.

Novembris müüs Eesti Energia kodumaisel turul 636 gigavatt-tundi (GWh) elektrienergiat, mis on 3,8 protsenti vähem kui möödunud aasta novembris. Elektrienergia eksport kukkus aga ligi kolmandiku võrra, teatas ettevõte.


Eesti Energia müüs käesoleva aasta novembris äriklientidele 406 GWh elektrienergiat ehk 5,9 protsendi võrra vähem kui aasta tagasi. Eraisikutele müüdi novembris 148 GWh elektrit, mis on 1,8 protsendi võrra rohkem kui mullu.



Eesti Energia müük võrguettevõtjatele moodustas 82 GWh, vähenedes möödunud aasta novembriga võrreldes kolme protsendi võrra.


Positiivset mõju novembri müügitulemustele avaldas 0,2 kraadi võrra külmem ilm. Majanduslangus ja sellest tingitud tööstusettevõtete madalamad tootmismahud on aga müüki vähendanud.



Elektrienergia eksport moodustas novembris 164 GWh, mis on eelmise aasta novembriga võrreldes 29 protsenti vähem. Ekspordi mahu kahanemise põhjuseks on madalam hind Põhjamaade elektribörsil Nord Pool ning suur Läti hüdroelektrijaamade toodang seoses novembrikuu suurveega, mille tulemusena Eesti Energia importis soodsat hüdroelektrijaamades toodetud elektrienergiat Lätist.



Eesti Energia novembri keskmine elektrienergia müügihind kodumaisel turul ilma võrguteenusteta oli 479 krooni megavatt-tunni eest (kr/MWh). Sama perioodi keskmine baaselektrienergia hind Nord Pooli Soome piirkonnas oli 574 kr/MWh.



Eesti Energia soojusenergia müük moodustas 2009. aasta novembris 151 GWh, kahanedes 48 GWh võrra võrreldes möödunud aasta novembriga. Soojusenergia müügile avaldas negatiivset mõju konkurentsi tihenemine Tallinna soojusturul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles