Euroopa Nõukogu kiidab rahapesu tõkestamist Eestis

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Detsembrikuu alguses Euroopa Nõukogu Moneyval`i plenaaristungil kaitses Eesti edukalt rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise teemalist raportit, mille lõpphinnang toetab Eesti edusamme ja senist tegevust.


Moneyval`i kolmandas hindamisraportis anti Eestis kohaldatud meetmetele kõrged hinnangud. Siiski leidsid eksperdid, et mõningates küsimustes tuleks Eesti õigusakte veel parandada ja täpsustada, et tagada suurem vastavus rahvusvahelistele standarditele.

Raportis sisaldunud ettepanekute täitmiseks muudeti mitmeid Eesti õigusakte, sealhulgas parandati ja täpsustati rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seadust, karistusseadustikku ja kriminaalmenetluse seadustikku. Vastavad muudatused rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seaduses jõustuvad juba 26. detsembril.

Loetletud muudatused ning järelevalveasutuste ja prokuratuuri asjakohane tegevus kinnitavad Eestis kohaldatud meetmete efektiivsust ja olid eelduseks arenguraporti edukale kaitsmisele.

Rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamine on rahvusvaheline prioriteet, mis hõlmab erinevate riikide asutuste koostööd ja vastavalt seadusele ka ennetavate meetmete rakendamist ettevõtjate poolt. Arenguraporti edukas kaitsmine on kinnitus ladusast koostööst erasektoriga, millel on rahapesu ennetamise meetmete rakendamisel kaalukas roll.

Hindamisraportid ja sellele järgnevad arenguraportid omavad olulist rolli rahvusvaheliste organisatsioonide nagu IMF, OECD jt, samuti erainstitutsioonide ja finantseerimisasutuste ning riikide suhete kujundamisel.

«Hindamis- ja arenguraportite head tulemused suurendavad Eesti finantskeskkonna usaldusväärsust, on tunnustuseks toimivale halduskorraldusele ja kohtusüsteemile ning mõjuvad positiivselt riigi mainele ning loovad selle kaudu eeldused püsivale majandusarengule,» sõnas rahandusministeeriumi asekantsler Veiko Tali.

Eesti pöörab jätkuvalt suurt tähelepanu rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamisega seonduvatele teemadele. Edasiste tegevuste teravik on suunatud rakendatud meetmete efektiivsuse tõstmisele ja rahvusvaheliste õigusabipalvete täitmisega seonduva koostöö parandamisele.

Plaanis on muuta ka regulatsiooni rahvusvaheliselt tunnustatud sanktsioonide paremaks rakendamiseks ning tolliseadust seoses tolli õigustega kontrollida sularaha deklareerimiskohustuse täitmist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles