Arengufond tegi järjekordse investeeringu

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arengufondi juht Ott Pärna
Arengufondi juht Ott Pärna Foto: Peeter Langovits.

Eesti Arengufond investeerib uudset keskkondade mikrobioloogilise testimise platvormi arendavasse firmasse BiotaP OÜ 13,1 miljonit krooni.


Tallinna Tehnikaülikooli professorite Madis Metsise ja Toomas Neumani asutatud firma alustas tehnoloogia aluseks olevaid rakendusuuringuid EASi toel juba kolm aastat tagasi, teatas Arengufond.

Koostöös Tallinna Tehnikaülikooli ja Tartu Ülikooli teadlastega rakendab BiotaP OÜ praegu seda meetodit Eesti loodusmaastike seisundi hindamisel, milleks on loodud arvutimudel 10 000 mikroobiliigi esinemissageduse põhjal.

«Meie uurimismeetod põhineb metagenoomi analüüsil, millega määratakse keskkonnas elutsevate mikroorganismide genoomide summa.

Need organismid lihtsalt ei kasva labori tingimustes ja seepärast oleme nüüd selle probleemi kõrvale jätnud ja loobunud nende kasvatamisest, uurides geneetilist materjali otse vastavatest keskkondadest võetud proovides,» selgitas Toomas Neuman, kes usub, et vastavast tehnoloogiast võiks olla abi ka globaalsete kliimamuutuste hindamisel ja tuleviku arengustsenaariumite kuvamisel.

Arengufondi investeeringute eksperdi Indrek Kelderi sõnul on BiotaP hea näide teaduse ja äri ühendamise võimalikkusest ja vajalikkusest.

BiotaPi kliendid on potentsiaalselt kõik, kes tegelevad keskkonnaseisundi jälgimisega ning vajavad seni kasutatud katseklaasimeetodist täpsemat, kiiremat ja ka odavamat lahendust oma probleemide lahendamiseks.

Rakendusi on mitmeid, alates tavapärastest põllumeestele vajalikest põllumulla testidest, kuni muude, mitte nii tavapäraste inimtegevuse mõju uuringuteni, näiteks selgitamaks välja tuulegeneraatorite vibratsiooni mõju piirkonna mullas elavatele kooslustele jne.

Pikemas perspektiivis saab uut meetodit kasutada ka õhu, vee ning isegi toidu testimiseks, samuti erinevate proovide analüüsimiseks meditsiini vallas.

Sõltumatuks erasektori poolseks kaasinvestoriks firmas on Sirli Sipp Kulli, kellega investeerib Arengufond samadel tingimustel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles