Õpilased näevad oma tuleviku kodu energiasäästlikuna

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Slovakkide uus ökomaja.
Slovakkide uus ökomaja. Foto: Nice Architects

Energia avastuskeskuse, Eesti Energia, Eesti Disainerite Liidu ning ajakirja «Loodusesõber» koostöös läbi viidud konkursile «Avasta tuleviku kodu» laekus 224 tööd, mille hulgas oli tõeliselt innovaatilisi projekte.

Energia avastuskeskusele laekunud tööde põhjal võib järeldada, et tuleviku majad on energiasäästlikud. Tuleviku kodudes nähti peamiselt taastuvatest allikatest toodetud energiat, terviklikult toimivat energiaringi ja energiasäästu. Kõik, mis jäätmetena väljub, kasutatakse uuesti ära või saadetakse tehastesse tooraineks.

Energiat saadakse nii päikesepatareide kui ka väikeste tuumageneraatorite abil. Tõsi küll, pakuti välja ka lemmikloomade kasutamist avarii-energiaallikana. Enamus oli siiski arvamusel, et energiaga tuleb ümber käia säästlikult, aga mitte mugavuse arvelt.

Eesti Energia brändijuhi Kristi Jõeääre sõnul oli energiaettevõttel hea meel aidata kaasa loomingukonkursi toimumisele, kus enamus töödest nägi tuleviku kodu just energiateemade võtmes. Ta ütles, et Eesti Energia on võtnud südameasjaks tekitada noortes huvi energiavaldkonna vastu ja aidata kaasa sellealaste laialdaste teadmiste
Omandamisele.

Tema sõnul sai Eesti Energia konkursitöödest mõtlemisainest ning autorite väärtushinnangud süstisid tegutsemisjulgust. Konkursil osalenud laste arvates on tulevikus pöörlevad majad, maa-alused majad,
ujuvad ning isegi hüppavad majad. «Noorte fantaasia ja teadmised on üllatavad ja sarnanesid paljuski sellega, mida kuulsin ja nägin maailma disainerite kongressil Singapuris, kus arutati visioone aastaks 2050,» sõnas disainerite liidu juht Ilona Gurjanova.

Konkursitööde põhjal võime arvata, et tulevikus on heledalt valgustatud toad täis nmeeldivaid helisid ja rütme, mida saadakse sõpradelt ja kogu universumist. Suhtlemine toimub ülikiire ja kõiki ühendava võrgustiku abil. Telerid ei ole enam kandilised kastid, teleriteks on hoopis seinad. Suured aknad avanevad rahulikult lainetavale merele või
lindude hüüdeist rõkkava metsaserva suunas. Mõttejõul liikuv diivan, seinast väljahüppavad kapid ja toolid on mõeldud ootamatutele külalistele. Külmkapid on täis maitsvat toitu, mida küpsetanud robotist kokad.

Enim töid laekus Harjumaalt, kuid töid oli ka paljudest teistest Eesti maakondadest. Parimad saavad auhinnaks ajakirja «Loodusesõber» aastatellimuse, päikesepatareiga mobiililaadijad Eesti Energialt ning mitmeid auhindu Energia avastuskeskusest. Võitjate nimed, auhinnad ning võidutööd on üleval keskuse kodulehel www.energiakeskus.ee.

Energia avastuskeskus on interaktiivseid teadusnäitusi loov keskus, mille missiooniks on stimuleerida uudishimu, avastusrõõmu ja teaduse ning tehnoloogia mõistmist põnevate kogemuste kaudu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles