Elektritarbimine ületas reedel neljapäevast taset

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrijaam.
Elektrijaam. Foto: Toomas Huik.

Eletritarbimine on Eestis kogu reedese päeva püsinud suuremana neljapäevaga võrreldes, kui tarbimise tipp oli teinud selle aasta rekordi.


Reede pärastlõunal ajavahemikul kella 16-17 ehk eletritarbimise ööpäevase tipu perioodil oli tarbimise keskmine tase põhivõrguettevõtte Elering andmeil 1506,6 megavatti. Neljapäeval oli samal ajavahemikul tarbimise tase olnud 1491,2 megavatti.

Tarbimise kasvu põhjuseks on suure tõenäosusega õhutemperatuur, mis on reedel olnud neljapäevaga võrreldes madalam.

Kui tänavu novembris jäi elektri tootmise maht kohati sadade megavattide võrra alla elektritarbimise mahule ehk Eesti tegeles elektri impordiga, siis detsembris on tootmise ja tarbimise tase olnud enamasti samas suurusjärgus.

«November oli üsnagi erandlik kuu, mil Lätis suurveest toodetud elektri ja madalate Nordpooli hindade mõjul olid Eesti Energia elektritootmise mahud suhteliselt väikesed. Hetkel on mõlemad eelpool nimetatud mõjud kadunud ja seetõttu me oleme oma tootmismahud normaliseerunud,» selgitas reedel BNSile Eesti Energia finantsdirektor Margus Kaasik.

Eesti Energia elektritoodangut hakkab lähiajal oluliselt mõjutama Ignalina tuumajaama sulgemine Leedus.

Ignalina lõpetab elektri tootmise 1. jaanuariks, millele eelneb võimsuse vähendamine.

«Ignalina tuumajaama sulgumisel on meie elektritoodangule väga suur mõju, sest seni oleme Leedust elektrit importinud, kuid siis hakkame eksportima,» märkis Kaasik.

Varasema, Leedust pärineva info kohaselt plaanib Leedu osta järgmisel aastal Eestist elektrit kuni 1,5 teravatt-tundi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles