Eesti Energia nõukogu kiitis heaks jäätmepõletusjaama ehitamise

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügist saab elektrit ja sooja toota.
Prügist saab elektrit ja sooja toota. Foto: Raigo Pajula

Eesti Energia nõukogu kiitis eile heaks jäätmetel töötava koostootmisjaama ehitamise Irusse ning tegi Eesti Energia juhatusele ülesande valmistada ette ehitusleping.


Olemasoleva Iru elektrijaama kõrvale 2012. aastaks rajatava


uue elektri-ja soojusjaama maksumus on ligi 1,5 miljardit krooni.

Tallinna piirile kerkivas elektri ja soojuse koostootmisjaamas on plaanis aastas ära põletada kuni 220 000 tonni Eestis tekkivaid jäätmeid. Masspõletustehnoloogiaga koostootmisjaam kasutab energia tootmiseks sorteerimise järel üle jäävaid segaolmejäätmeid ning lisaks hakkab vastu võtma ka põlevaid tööstus-ja ehitusjäätmeid.

«Täna tekib Eestis ligi 500 000 tonni olmejäätmeid, millest vaid kolmandik leiab sorteerimist ja taaskasutamist ning ülejäänu
kuhjatakse lihtsalt prügimäele. Meie keskkonna säästmise huvides tuleks
taaskasutust suurendada ning sellele aitab oluliselt kaasa
jäätmete kasutamine elektri ja soojuse tootmises,» selgitas Eesti Energia taastuvenergia ettevõtte direktor Ando Leppiman.

Ta lisas, et meedias esitatud väited, nagu jääks prügi peagi puudu, ei vasta kindlasti tõele. «Ka meie põletusjaama rajamise järel ladestatakse Eestis jätkuvalt ligi 100 000 tonni jäätmeid prügilatesse ning sellelegi peaks tulevikus leidma keskkonnasõbraliku taaskasutuse.»

Prügi äravedu ja soojuse pakkumine on hinnatundlikud valdkonnad, mis
praegu sõltuvad oluliselt nii suurenevatest keskkonnatasudest kui
kõikuvast maagaasi hinnast. Kuna jäätmete puhul on tegemist kodumaist
päritolu kütusega, siis pikaajalistele lepingupartneritele tahab Eesti Energia pakkuda senisest stabiilsemat ja soodsamat prügivastuvõtu tasu ja soojuse hinda.


Jäätmepõletusjaama ehitustööd algavad 2010. aasta esimesel poolel ning elektrit ja soojust hakkab uus jaam tootma 2012 aasta alguses. Uue jaama soojuse tootmise võimsus saab olema 50 MW ja elektri tootmise võimsus 17 MW ning see hakkab täiendama olemasoleva Iru elektrijaama tootmisvõimsusi.

Tänapäevastes enim kommertskasutuses olevates jäätmete
masspõletusseadmetes muundatakse ligi 85 protsenti jäätmetes sisalduvast energiast elektriks ja soojuseks. Tegemist on keskkonnasõbraliku tehnoloogiaga, mis vastab näiteks oluliselt rangematele keskkonnanõuetele kui biokütusel töötav koostootmisjaam.

Euroopas on sellise tehnoloogiaga jaamu üle 400, meie lähiriikidest on see enimkasutatud Soomes, Rootsis ja Taanis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles