Tartu Kesklinna Kaubahallis käis vilgas rahapesu

Nils Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu kaubahalli rentnikfirma ASi Kesklinna Kaubahall pankrotini juhtinud Meelis Jürimäe on esimesi ärimehi Eestis, keda politsei süüdistab rahapesus suures ulatuses.

Septembris andis Jürimäe varast tühjaks pumbatud ja võlgades ASi Kesklinna Kaubahall juhtimise üle väidetavale Peterburi tankistile Paul Oleshkole ning luges töö tehtuks. Firma raamatupidamine on senini kadunud, nagu ka ligi 1,5 miljoni krooni eest kaupa ja inventari.

1,3 miljonist kroonist ilma jäänud 30 firmat on nüüd valusa kogemuse võrra rikkamad. Ent firmad otsustasid ka Meelis Jürimäe oma tegude eest vastutama panna. Mees on juba üle kolme kuu istunud Tartu vanglas.

Küllap poleks ajakirjanikel seni äris tundmatust tegelasest midagi kirjutada, kui tulivihased võlausaldajad poleks hakanud Jürimäe ümber kõikjal lokku lööma.

Kaubanduskeskus Tartu Kaubahall kuulub Estiko kontsernile, mille omanik on Neinar Seli. Jürimäe on kaubahalli nime määrinud sarnase nimega ja põhja läinud rentnikfirmaga.

Lisaks rahasse raskesti arvestatavale mainekahjule ning tootjatelt ja vahendusfirmadelt võlgu saadud kaubale viidi kaubanduskeskusest veel pärast Kesklinna Kaubahalli pankroti väljakuulutamist salaja minema 85 000 krooni eest Estiko tütarfirmale kuuluvat inventari.

Hüva nõu

Meelis Jürimäe sai Kesklinna Kaubahalli juhatuse liikmeks mullu 8. aprillil ning õige pea kandis firma mittetulundusühingu Lõuna-Eesti Metsatöötlemise Arendusühing kontole kokku 118 000 krooni majanduskonsultatsioonide eest.

Arendusühingut esindas Jürimäe kamraad Priit Saar ning politsei väidab, et mingit nõu kaubahall selle raha eest ei saanud. Selge on, et nõuandmise tulemusena ei hakanud firma majandusseis paranema, pigem halvenes.

Mullu 1. juulil oli Kesklinna Kaubahalli arengus otsustav päev, sest siis sõlmiti kolm lepingut, mille tulemusena läksid firma kaubavarud ja inventar ühe sootuks teise firma omandisse.

Jürimäe andis kogu vara kommertspandilepinguga üle osaühingule Meilepuu, mille juht on Kalju Saar. Samal päeval sõlmitud teise lepinguga müüs Meilepuu sama kauba edasi eelnimetatud Priit Saare esindatud osaühingule Kevelaid.

Omandiõigus läks üle kohe, ent kauba eest võis tasuda mitmes osas. Siis müüs Meilepuu võlanõude Kevelaidi vastu osaühingule Fatsen.

Nii liikuski kaup taas kindlatesse kätesse, sest Fatseni omanik ja juht on Meelis Jürimäe. Jürimäel jäi veel üle teha võlanõude toel kaubast enda firma omand ning septembris sõlmitigi leping, mille kohaselt kaup ja inventar läksid võlanõude katteks Fatsenile.

Jürimäel õnnestus lõppkokkuvõttes viia Kesklinna Kaubahallist välja kõik, mis veel alles oli jäänud.

Rahapesu suures ulatuses

Karistusseadustik nimetab sellist skeemi rahapesuks suures ulatuses, mis võib muuta päikse triibuliseks 3-10 aastaks. «Rahapesusüüdistuse aluseks on eelnev kuritegu,» selgitas uurija Kristel Kiisler.

«Meelis Jürimäe kuritarvitas kõigepealt oma ametiseisundit, omastades 30 ettevõttele kuuluva kauba ning tekitades nendele firmadele olulist kahju. Samas põhjustas ta Kesklinna Kaubahalli maksejõuetuse,» kõneles uurija. «Kaup liikus erinevate lepingutega Kesklinna Kaubahallist Fatsenile, mille juht on Jürimäe ise.»

Kesklinna Kaubahallil jäi 30 võlausaldajale võlgu kokku 1,3 miljoni krooni eest.

Kiisleri kinnitusel vedasid vahendajad veel mullu juunis Kesklinna Kaubahallile oma kaupa müügiks.

«Jürimäe lõi kujutluse, et firma ikkagi tegutseb ja majandusseis paraneb. Pidevalt lubati, et võlad kohe tasutakse ning koostati maksegraafikuid.»

Jürimäe on politseile kõva pähkel - kinnitamata andmetel loodab ta jälgede segamisel eelkõige kaotsiläinud raamatupidamisele. Politseinike hinnangul on 37-aastane Jürimäe väga enesekindel inimene.

Jürimäe esindaja vandeadvokaat Urmas Kõrgesaar ütles, et pole süüdistustega nõus. «Minu kaitsealune on ise öelnud, et selle vara võõrandamist võib käsitleda kui maksejõuetuse põhjustamist või ettevõtte majandusliku seisu halvendamist,» lausus Kõrgesaar.

Küll aga ei tunnista Jürimäe end vandeadvokaadi sõnul süüdi talle seni esitatud süüdistuspunktides.

Kesklinna Kaubahalli pankrot kuulutati välja tänavu 10. jaanuaril ning 17. veebruaril Jürimäe vahistati. Läinud nädalal andis politsei Jürimäe kriminaalasja materjalid üle prokuratuurile ning lähitulevikus on oodata kohtuprotsessi algust. Meelis Jürimäed süüdistatakse

Praegu trellide taga istuv Meelis Jürimäe on oma meelekindlusega politseiametnikele parajaks pähkliks.

• Ametiseisundi kuritarvitamise teel võõra vara raiskamine

• Ametiisiku ametiseisundi kuritarvitamise teel tekitatud oluline kahju

• Rahapesu suures ulatuses

• Vargusesüüdistus nii Meelis Jürimäele kui tema abilisele Priit Saarele

• Meelis Jürimäe abilist Priit Saart süüdistab politsei ka vastutavale hoiule antud vara ettevõttest väljaviimises ning võõra vara raiskamisele kaasaaitamises

Allikas: politsei

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles