VKG uuest tehasest saadi esimene põlevkiviõli

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
VKG tehas.
VKG tehas. Foto: VKG

Viru Keemia Grupi (VKG) uus põlevkivitöötlemistehas, võimsusega 3000 tonni põlevkivi ööpäevas, käivitati 16.-17. detsembril ning töötas 5 tundi, käivituse ajal õnnestus töödelda tehases 500 tonni põlevkivi ning saada ligi 50 tonni põlevkiviõli.


19. novembril Kohtla-Järve linnalt kasutusloa saanud tehases toimusid oktoobri keskpaigast seadistus- ning käivitustööd. 16. - 17. detsembri käivitamisele eelnesid neli esimest plaanipärast käivitamist, mille eesmärgiks oli välja selgitada uue seadme tööks valmisolek. Plaanis on tehast käivitada pikemaajaliselt 2010. aastal.



Ettevalmistustööd uue tehase ehitamiseks said alguse VKG-s 2002. aastal. Projekti ettevalmistustöö algas 2005. aastal, ehitustöödega alustati 2007. aasta alguses. Kõik tehase hooned ning seadmed said valmis 2009. aasta oktoobris. Tehase projekteerimises ning ehituses osales kokku 27 ettevõtet, kellest suurimateks alltöövõtjateks olid Remeksi Keskus, Fredmaster ning Viru RMT. Uus tehas annab tööd sajale inimesele.



Projekti maksumuseks on 1,1 miljardit krooni. VKG uus tehas on üks suuremaid sel aastal avatavaid investeeringuid tootmisesse, mida finantseerisid Nordea Bank ning SEB.



VKG Oil ASi juhatuse esimees Nikolai Petrovitš ütles, et uue tehase seadistus- ja käivitustööd näitasid, et seade on projekteeritud ning ehitatud hästi. «Iga suure tehase käivitus võtab reeglina vähemalt pool aastat aega, kuid Eestis on olemas näiteid ka pikemate käivitusperioodide kohta. Arvestades sellega, et Galoter tehnoloogia on iseenesest keskmisest raskema käivitamisprotsessiga, on põhjust väita, et meil läheb selle projektiga hästi.»



Tehase pidulik avamine toimub 21. detsembril Eesti presidendi Toomas Hendrik Ilvese osavõtul.



VKG Oil AS on Eesti vanim ja suurim põlevkivitööstusettevõte, mille kogemus ulatub 1924. aastasse. Ettevõtte põhitegevusalaks on põlevkivi termiline töötlemine, mille käigus saadakse põlevkiviõli, -kemikaale ja -gaasi. Ettevõttes töötab 560 inimest. Ettevõtluse auhinna raames sai VKG Oil tänavu Eesti parima ettevõte tiitli.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles