Eesti Energia: olmejäätmetest elekter tuleb odavam

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügimägi.
Prügimägi. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Keskkonna-ja ka rahakotisõbralikuma soojuse tootmise nimel soovib Eesti Energia Tallinna piirile Irusse rajada segaolmejäätmete põletusjaama.


«Kui olemasolev Iru elektrijaam töötab maagaasi jõul, siis tulevikus saaks selle kõikuva hinnaga kütuse asendada kodumaise päritolu ja stabiilsema hinnaga kütusega - segaolmejäätmetega. Need on jäätmed, mis on pärast sorteerimist üle jäänud ja mille saatus on praegu prügimäel,» selgitas Eesti Energia taastuvenergia juht Ando Leppiman.

Ta lisas, et kuna prügi ladestamisele tuleb seaduse järgi eelistada taaskasutamist, ei saa meil ka prügilatest kuigi kahju olla. Keskkonnale on igal juhul kasulikum, kui prügilatesse jõuab tulevikus oluliselt vähem jäätmeid. «Eestile on kasulikum, kui saame vähem kasutada taastumatuid maavarasid ning enam kasutusele võtta juurdetekkiva iseloomuga energiaallikaid,» lausus Leppiman.

Jäätmete põletamine elektri ja soojuse tootmises on Eestis võrdlemisi uus teema. Alles see oli, kui eestlased tegid tutvust prügi sorteerimisega. Ja kuigi tänaseks on jäätmete vähendamine ning taaskasutamine juba rohkem teada, siis jäätmeid tekib Eestis aastas ikka kokku ligi 500 000 tonni.

Vaid kolmandik sellest kogusest leiab taaskasutamist ning ülejäänu rändab prügimäele. Seda olukorda saab muuta ning üheks abinõuks ongi võtta praegu prügimäele ladestatavad jäätmed taaskasutusse elektri ja soojuse tootmises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles