Eesti Post sai riigikohtus maksu-ja tolliameti vastu võidu

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Post
Eesti Post Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Riigikohus tühistas Eesti Posti kahjuks tehtud Tallinna ringkonnakohtu otsuse ja jättis jõusse Tallinna halduskohtu otsuse, millega rahuldati Eesti Posti kaebus maksunõude osas.


Eesti Postile esitatud maksunõude suuruseks oli 7 076 392,00 krooni, mis on postiettevõtte poolt juba 2007. aastal tasutud ning mis kuulub tagastamisele.

Riigikohus leidis oma otsuses, et maksu- ja tolliamet oleks pidanud kaasama maksumenetlusse ka FIEd (kirjakandjad), kuna Eesti Postile adresseeritud maksuotsus võib mõjutada nende maksukohustust, kelle ettevõtlustulu kvalifitseeritakse ümber palgatuluks.

Riigikohus leidis, et FIEde maksumenetlusse kaasamata jätmine kujutab endast menetluslikku rikkumist, mis tõigi kaasa Eesti Posti poolt vaidlustatud maksuotsuse tühistamise.


Eesti Posti juhatuse esimees Ahti Kallaste kommenteeris riigikohtu otsust järgmiselt: «Riigikohtu otsus FIEde teemal oli Eesti Posti jaoks ootuspärane. Oleme olnud alati seisukohal, et FIE-dega töölepingute asemel käsunduslepingute sõlmimise eesmärgiks ei ole kunagi olnud maksudest kõrvalehoidmine.»

Ta selgitas, et FIEdega käsunduslepingute sõlmimine oli seotud senise tegevuse ümberkorraldamisega, mille käigus läks Eesti Post maapiirkondades seniselt jalgsikandelt üle motoriseeritud kandele. Muudatuse eesmärk oli parema ka kiirema teenuse osutamine ning tegevuskulude vähendamine.


Riigikohus leidis oma otsuses, et Eesti Posti ja FIE-de vaheliste tehingute ümberkvalifitseerimisel ei ole maksuhaldur ja ringkonnakohus analüüsinud kasutatud meetme proportsionaalsust. Riigikohtu kolleegium rõhutas, et maksuhaldur võib jätta maksusumma määramata või sisse nõudmata juhul, kui ta on kindlaks teinud, et selle määramise ja sissenõudmisega seotud kulud ületavad maksusumma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles