Peking läheb väikeste terasetehaste kallale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Hiina valitsus, kes on hädas oma terasetööstuse meeletu ületootmise ja kõrgete saastetasemetega, plaanib elimineerida kõik alla miljoni tonnise aastavõimsusega tehased.


Ühtlasi teatas Hiina tööstuse ja infotehnoloogia ministeerium, et nad sunnivad keskkonnanõuetele mittevastavaid tehaseid oma seadmeid täiustama, vastasel juhul jäävad nood oma tegevuslubadest ilma.
Tehastel ei lubata kasutada tonni terase toomiseks rohkem kui 92 kilogrammi sütt ega üle 6 tonni vett.

Terasetonni tootmisel tekkiva reovee kogus ei tohi ületada 2 kuupmeetrit, vääveldioksiidi emissioon samalt koguselt peab jääma 1,8 kilogrammi piiresse.
«Ettevõtted, kelle jaoks selliste eesmärkide saavutamine on lootusetu, peavad terasetootmisest etapiviisiliselt taanduma,» seisab dokumendis.

Tehastele, kes uusi nõudeid täita ei suuda, ei tohiks pangad laenu anda, samuti ei oleks valitsusasutustel luba neile rauamaagi impordi lube väljastada, seisab ettepanekus, mis on esitatud ka avalikuks aruteluks.

Teraseturu analüütikud seadsid ülalmainitud meetmete efektiivsuse aga kahtluse alla ning osutasid sellele, et Peking on juba aastaid üritanud väikesi, ebaefektiivseid ja keskkonda reostavaid tehaseid ärist välja puksida - kuid üsna tulutult. Hiina terasetootmine ületab mäekõrguselt isegi valitsuse abipakkide läbi tekkinud nõudluse ning surub alla suurtehaste kasumeid.

Seesama ministeerium teatas möödunud augustis, et nad keelustavad tulevaks kolmeks aastaks kõik uued tootmisprojektid ning keeravad neil laenukraanid kinni. Šanghai Steel Business Briefingu andmetel on aga selle aja jooksul juba 27 erinevat terasetehast teatanud kokku 32 laiendusprojektist.

«Peking on tõestanud, et nendest väiketehastest ta jõud üle ei käi. Paljudest pisematest ettevõtmistest pole neil nagunii aimugi,» ütles Steel Business Briefingu Hiina analüütik Graeme Train.

Tema sõnul on tihti ka nii, et tehased küll ostavad endale need seadmed, mida valitsus nõuab - kuid ei kavatsegi neid kasutada.

Hiina valitsuse andmetel on riigi terasetööstuse tootmisvõimsus rohkem kui 700 miljonit tonni.

 Copyright The Financial Times Limited 2009.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles