General Electricu boss süüdistas tippjuhte ahnuses

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
General Electricu juht Jeffrey Immelt.
General Electricu juht Jeffrey Immelt. Foto: Reuters / Scanpix

General Electricu juht Jeffrey Immelt ütles, et tema põlvkonna ärijuhtide seas maad võtnud õelus ja ahnus on teinud kahju USA majandusele ning suurendanud lõhet rikaste ja vaeste vahel.


Nii teravalt, nagu Immelt seda oma West Pointi sõjaväeakadeemias peetud kõnes tegi, ei ole praktiliselt ükski tippjuht veel finantskriisi eel maad võtnud kompensatsioonide ja boonuste praktikat kritiseerinud.

«See praegune ärijuhtide põlvkond on üks vastuoluline seltskond. Kui varem oldi lihtsalt karmikäelised ja otsusekindlad - mis on hea asi - siis nüüd on juhid muutunud kurjaks, õelaks ja ahneks. Mis on kohutav,» ütles Immelt, kes on ise väga karmi käega Jack Welchi mantlipärija. «Hüvitiste maksmisega läks midagi tugevasti paigast ära. Kõige rikkamad tegid kõige rohkem vigu, ilma et oleksid pidanud kellelegi aru andma.»


Oma süüd kriisi vallandamises on tunnistanud nii mõnegi ettevõtte juhid, eriti finantsteenuste sektoris, ning on selle eest ka avalikult vabandust palunud.
Immel läks aga sammu kaugemale ning juhatas tähelepanu sellele, kuidas vastutustundetu juhtimine ühiskondlikku ebavõrdsust suurendab.

«25 protsenti Ameerika vaesemaid on hullemas olukorras, kui 25 aastat tagasi. Ja see on lihtsalt vale,» ütles ta. «Juhtidel lasub moraalne kohus seda lõhet nõrkade ja tugevate vahel kuidagi vähendada.»
General Electric soovib võita endale suure tüki riikide valitsuste poolt rahastatud infrastruktuuri-projektidest, millega nood oma majandused taas käima tahavad lükata.

Immelti sõnul peaksid ettevõtjad tervitama seda, kui valitsused endale katalüsaatori rolli võttavad ja midagi ära teha üritavad.

Ühtlasi kahetses Immelt avalikult, et ta ei suutnud lähenevat finantskatastroofi ette näha - mis räsis ka GE kasumeid ning jättis nende finantsettevõtte GE Capitali väga haprasse olukorda. «Ma oleksin pidanud olema tähelepanelikum,» ütles ta.

«Mul on tunne, et oleksin võinud eelseisvateks radikaalseteks muutusteks palju paremini valmistuda,» ütles Immelt.
GE boss võtab nüüd kaks korda kuus laupäeviti aega, et koos oma 25 võtmeinimesega ettevõtte tulevikuplaane arutada.

Immelt andis oma kõnes mõista, et nad kavatsevad GE Capitali jätkuvalt kärpida. Alles kaks aasta tagasi teenis GE oma finantsettevõtte kaudu ligi poole oma kasumist.
Ta ütles, et USA majandus tegi valesti, pannes rõhuasetuse finantsteenustele, mis kiiremat tulu tõotasid, ning seda tööstustoodangu, teadusuuringute ja tehnoloogia arvelt.

Copyright The Financial Times Limited 2009. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles