FT: Himaalaja suusabaasi idee võib teostamata jääda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reedel 22. veebruaril toimus Raekoja platsis suur lumelaua-suusa demovõistlus MOTEL PARADISE JAM & CAKE. .
Reedel 22. veebruaril toimus Raekoja platsis suur lumelaua-suusa demovõistlus MOTEL PARADISE JAM & CAKE. . Foto: Sille Annuk.

Grandioosne plaan endine hipide ja Tiibeti põgenike pelgupaik Himaalaja mägedes India esimeseks luksuslikuks suusabaasiks kujundada võib eeloleval nädalal läbi kukkuda.


Lähipäevil peaks India põhjaosas paikneva Himachal Pradeshi osariigi valitus teada andma, mis saab Manalisse kavandatud 600 miljoni dollarilisest projektist Himalayan Ski Village.

Manali asub endisesse Ladakhi nimelisse Tiibeti kuningriiki suunduval mägiteel. Suusakuurorti idee käis välja grupp investoreid, kelle eestvedajaks oli Henry Fordi pojapojapoeg Alfred Ford.

Valitsuse väitel ei ole peamiselt rikaste üksikisikute poolt rahastatud projekt praegusel kujul vastuvõetav, kuna kujutab endast ohtu keskkonnale.

Suusabaasi pooldajate sõnul on siin aga tegemist pretsedendiga, mis peaks näitama, kas ja kuidas välismaised otseinvesteeringud India puhul üldse läbi lähevad - eriti kui mängu tulevad osariikide valitsused.
«Siiamaani on küll negatiivsus-poliitika peale jäänud ning üsna varsti võib järjekordne otseinvesteering sõbralikumat sadamat otsima purjetada,» ütles Himalayan Ski Village'i tegevjuht John Sims enne tänast kohtumist valitsusametnikega.

Kuigi Indiale kuulub nii mõnigi perspektiivikas suusapaik Himaalajas, on neid siiani saanud nautida vaid seiklusjanulisemad indialased, kuna mäkketõusuks vajalikke mehhanisme praktiliselt polegi.

Nii saavadki entusiastid radadele ligi peamiselt helikopteritega. Teine võimalus on sutsu ekstreemsem - üles saab nimelt sõita ka jakirakendiga.

Ford ja Sims said 1970. aastatel tuttavaks Hare Krishna liikumise kaudu. 2004. aastal tulid nad mõttele Manali lähedale Ameerika standarditele vastav suusakuurort rajada.

Selleks valisid nad 113 aakri suuruse maa-ala, mis algab ligi 4700 meetri kõrguselt. Keskuse põhitrass oleks kuue kilomeetri pikkune. Hotelliruume tuleks kokku 700, tubade hinnad oleksid umbes 172 dollarit ööpäeva eest.

Konverentsipinda oleks üle 6,5 tuhande ruutmeetri.
Oma projektile said nad ka eelmise, tolleaegse valituspartei enamusega osariigivalituse õnnistuse, kes 2006. aastal plaanidele alla kirjutas. Hindu-natsionalistlik opositsioonipartei Bharatiya Janata hakkas samas neile kohe vastutööd tegema, kartes karjamaade ja veevarustuse pärast.

India meedias ringlesid ka kuuldused, et turismiprojekti varjus aetakse hoopis kinnisvaraäri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles