Varssavile hävituslennukeid müüa sooviv USA ahvatleb Poolat intressivaba laenuga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Poola valitsus otsustab selle aasta lõpul, kellelt osta uued hävitajad riigi kaitsejõududele. Valik Gripeni, Mirage’i või F-16 vahel võib osutuda oodatust lihtsamaks, sest kodumaist relvatööstust toetada tahtev Valge Maja on valmis andma Poolale protsendita laenu.

Ameerika Ühendriikide president George Bush palus Kongressil anda Poolale riiklikku laenu 3,8 miljardit dollarit hävitajate F-16 ostmiseks. President Bush kirjutas taotluses Kongressile, et transatlantiliste sidemete tugevdamisel ning NATO laienemisel on Poolal võtmeroll. Laen tuleks tagasi maksta 15 aastaga ning laenuprotsenti tõenäoliselt ei nõuta. Poola saaks selle raha eest 48 uue põlvkonna F-16 sõjalennukit. Tänavu juunis kuulutas Poola valitsus, et uute sõjalennukite ostmisel kujuneb otsustavaks hind ja laenupakkumine. Rootsi on Poolale mõista andnud, et Gripenite ostmise puhul võib Poola arvestada Rootsi valitsuse toetusega. Mirage’i tootjad kinnitasid, et Prantsusmaa valitsus on 85% ulatuses valmis tagama Poola laenu. Ometi kahvatuvad kõik need lubadused ja vihjed ameeriklaste väga soodsa pakkumise kõrval. Lisaks ligi 4 miljardi dollari suurusele protsendita laenule võib oodata ka USA samas suurusjärgus investeeringuid Poolasse. Veel pool aastat tagasi anti Ameerikast mõista, et valitsuslaen ei tule kõne alla. Millest siis selline meelemuutus Tõenäoliselt on suurim põhjus Poola äärmiselt Ameerika-sõbralikus poliitikas. Poolast on kujunenud Ameerika Ühendriikide suurim ja kindlaim liitlane Kesk- ja Ida-Euroopas ning president Aleksander Kwasniewski on valmis toetama president Bushi kõiki samme, ka Iraagi vastu suunatud sõjalist tegevust. Poolakad on peale viimast ilmasõda ikka rohkem Ameerika kui Lääne-Euroopa poole vaadanud. Poola mitmed jagamised võimsamate naabrite vahel on poolakaid teinud üleaedsete suhtes umbusklikuks. Liitlased Prantsusmaa ja Suurbritannia ei ole poolakate arvates alati täitnud oma kohustusi Poola vastu. Seetõttu on loomulik, et nüüd nähakse peamise liitlasena ookeanitagust USA-d, kes lisaks sõjalise julgeoleku pakkumisele on valmis turgutama ka Poola majandust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles