France Telecomi võlakoorem hakkab rõhuma maksumaksja taskule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Prantsusmaa ühte suurimat ettevõtet France Telecomi on tabanud firma ajaloo raskeim löök. Kiiresti suurenevad võlad ja kehvad investeeringud on põhjustanud aktsia järsu languse ning tekitanud rahutust nii mõneski Euroopa riigis. Pariisis toimus eile õhtul ettevõtte nõukogu kriisinõupidamine, mille järel teatas oma tagasiastumisest ettevõtte president Michel Bon.

France Telecom on kolossaalsetes võlgades, eile hilisõhtul kogunes ettevõtte nõukogu erakorralisele nõupidamisele, mille käigus selgus, et osaliselt riigi hallata oleva ettevõtte võlakoorem suurenes viimasel poolaastal rekordilise 183 miljardi krooni võrra. Suve lõpuks olid France Telecomi võlad ületanud triljoni krooni piiri. France Telecomi viimase aja suuremaks möödalaskmiseks oli mobiilside kolmanda põlvkonna, ehk UMTS litsentside ostmine Saksamaal, mis toimus Mobilcom firma kaudu. France Telecomi president Michel Bon peataski eile kõigepealt ettevõtte osaluse Mobilcom’is ning alles siis esitas oma lahkumisavalduse. Mobilcom oli France Telecomile peamiseks vahendiks, et vallutada Saksamaa UMTS litsentside turg ning projekti investeeriti sadu miljoneid kroone. See nn “Trooja hobune” sai saatuslikuks aga prantslastele endile, mobiilside kolmanda põlvkonna käivitamine venib veel aastaid ning Prantsusmaa riigi ja maksumaksja raha on läinud paljuski tuulde. Oht on tegelikult suurem kui paljud Prantsuse ja ka Saksa maksumaksjad oskavad ette kujutada, France Telecomi eileõhtune otsus tuua oma osalus - ehk 28.5% - Mobilcomist välja võib põhjustada Saksa firma krahhi. Sellega kaasneks üle 5000 töötaja vallandamine ning valimiste lävel olev Saksamaa seda endale lubada ei saa. Saksamaa valitsus annab Mobilcomile nii finantsilist kui juriidilist abi, et halvimat vältida. France Telecom valmistab peamist peavalu Prantsusmaa valitsusele, peale 1999.a. toimunud osalist erastamist on riigi halduses 55.5% ettevõttest ning riik ongi teatanud, et asub toetama firma võlgadest väljatoomist. Siinkohal on sobiv meenutada, et eelmisel aastal sai ettevõte üle 150 miljoni krooni ulatuses abi. Riik planeerib kohest 225 miljoni kroonist rahasüsti ning loodab, et see informatsioon peaks peatama France Telecom’i aktsiat tabanud languse. Aktsiate väärtus on tänase päeva jooksul langenud üle 13%, paljud väikeinvestorid on oma raha ettevõttest välja võtnud. France Telecom on pikka aega olnud prantslaste üheks armastatumaks ettevõtteks ja paljud ei oma tegelikku ettekujutust võlgade suurusest ning sellest, et just nemad, ehk Prantsusmaa maksumaksjad hakkavad toimunu tagajärgi kinni maksma. Iga prantslane teab, et 90% France Telecomi töötajaist on riigiametnikud ning viletsatele investeeringutele ja juhtimisvigadele vaatamata on raske ette kujutada ettevõtte krahhi. Seega on selge, et France Telecomi suured rahalised avantüürid erinevates Euroopa riikides tõotavad prantsuse maksumaksjale üsna kalliks maksma minna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles