FT: Bank of America maksab tagasi 45 miljardit abiraha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bank of America
Bank of America Foto: Reuters

Kriisijärgsest järelevalvekadalipust pääsemiseks, maksab Bank of America tagasi 45 miljardit dollarit valitsuselt saadud abiraha.


BofA laseb käiku 26,2 miljardit dollarit oma raha, ülejäänud 18,8 miljardit plaanitakse teenida pangaaktsiate müügiga, mis algab täna.

Nii suurejooneliselt pole veel ükski Ühendriikide pank kapitali kogunud ning seda võib kõrvutada Briti pangandusgrupiga Lloyds, kes novembris niiviisi 13,5 miljardit naela (22,5 miljardit dollarit) kokku sai.
Tegemist on suurima tagasimaksega, mis ükski valitsusabiga välja aidatud ettevõte seni teinud on - ning kindlasti avaldab see survet ka teistele laenusaajatele nagu Citigroup ja Wells Fargo.

Lõppkokkuvõttes teenivad maksumaksjad oma 45 miljardi dollari suuruselt investeeringult dividendidena 3,6 miljardit dollarit kasumit, mis aitab omakorda kinnitada selliste ametnike nagu näiteks USA rahandusministri Tim Geithneri positsiooni, kelle initsiatiivil pangad kriisist välja aidati.

Rohkem kui kuu aega väldanud panga ja valitsusametnike läbirääkimiste tulemusel küpsenud otsus kujutab endast ühtlasi paslikku lõppakordi Ken Lewise valitsusajale, kes kuu lõpus oma ameti maha paneb.

Üheks Lewise lahkumise põhjuseks on uuringud, mis vallandusid pärast seda, kui ta rahandusministeeriumilt ja keskpangalt läinud detsembris 20 miljardit dollarit abiraha välja kauples - mis tal tegelikult Merrill Lynchi omandamiseks puudu oli. BofA ja Merrill olid juba kahepeale kokku saanud 25 miljardit.

Sellest ajast peale, kui tõde 20-miljardilise lisaraha kohta päevavalgele tuli, on Lewisel kaelas terve hunnik kohtuasju, mille on algatanud aktsionärid, kes on vihased, et Merrilli tegelikku finantsolukorda salajas hoiti.
Lewise ja BofA suhtes on algatatud teisigi uurimisi.
Kongress üritab jälile saada, kuidas see 20 miljardit dollarit laiali jaotati, finantsinspektsioon vaeb selle avalikustamisega seotud probleeme ning New Yorgi peaprokurör Andrew Cuomo uurib Merrill Lynchi 3,6 miljardi dollari suuruseid boonuseid.

Lewise jaoks oli tähtis saada valitsuselt nõusolek abiraha tagastamiseks, et panna võimalikult positiivne punk oma pankurikarjäärile, mida iseloomustavad lisaks massilisele teiste pankade ülevõtmisele ka viimaste aastate pingelised uuringud.

«Abiraha näol saabunud lisakapital aitas Bank of Americal jätkata majanduse toetamist,» ütles Lewis.

«Nende 12 kuuga pärast valitsuse esmast investeeringut on BofA andnud 760 miljoni dollari väärtuses uut krediiti.»

Lepingujärgselt peab BofA 2010. aasta lõpuks müüma 4 miljardi dollari väärtuses varasid või soetama sama summa väärtuses aktsiakapitali. Lisaks sellele tuleb tal oma töötajatele sularaha-boonuste asemel 1,7 miljardi dollari väärtuses piiratud aktsiaid väljastada.

Copyright The Financial Times Limited 2009. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles