Boroditš: olukord AS Tallinna Vesi ümber on keeruline

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Deniss Boroditš.
Deniss Boroditš. Foto: Peeter Langovits.

Tallinna abilinnapea Deniss Boroditš leiab, et olukord ASi Tallinna Vesi ümber on keeruline, kuna ühest küljest on tegu börsifirmaga, teisalt on ettevõte seotud aga mitmete erastamise ajal seotud lepingute ja kohustustega.


Kuna Boroditši sõnul pole linnavalitsuseni konkurentsiameti poolt koostatud vee-ettevõtte kasumi- ja hinnamäärasid puudutav analüüs jõudnud, on hetkel raske ka kindlaid seisukohti võtta.

Küll on abilinnapea seda meelt, et ASi Tallinna Vesi aktsiate müük ei toimunud omal ajal mõistlikel ega kasulikel tingimustel.

Nii pooldab ta enda sõnul ka konkurentsiameti lähenemist, kui selle siiras soov on muuta ettevõtte hinnapoliitikat odavamaks ja läbipaistvamaks.

«Kui seda tehakse aga poliitilistel eesmärkidel, siis selline protsess mulle ei meeldi.»

Samas juhtis abilinnapea tähelepanu sellele, et ASi Tallinna Vesi näol on tegemist keerulise ettevõttega. Ühest küljest seetõttu, et ettevõte on börsifirma, kuhu on aktsionärid investeerinud kindlate teadmiste ja ootustega.

Teisalt peab arvestama erinevate lepingute ja määrustega, mis laienevad ettevõttele selle erastamisega.

Sestap saab linnavalitsus kujundada enda seisukoha Tallinna Vee hinnapoliitika ja kasumi osas peale seda, kui ka linnavalitsuse spetsialistid on konkurentsiameti analüüsi läbi töötanud.

Seda Boroditš õigeks siiski ei pea, kui ettevõtet püütakse hakata reguleerima pelgalt tema kasumi järgi.

«Siis pole ettevõte huvitatud efektiivselt töötama ja hakkab kasumit varajama kõikvõimalike kuludega.»

Tema hinnangul peaks hetkel veefirma ümber toimuv diskussioon laienema ka teistele monopoolses seisus olevatele kommunaalfirmadele, kes töötavad korraliku kasumiga, kuid kavandavad sellest hoolimata hinnatõuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles