Roubini: Dubai kriis näitab maailmamajanduse haavatavust

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Yorgi ülikooli professor Nouriel Roubini.
New Yorgi ülikooli professor Nouriel Roubini. Foto: Reuters / Scanpix

Dubai katse riigifirma Dubai World võlgadele maksepuhkust saada tuletab meile meelde, kui haavatav maailma majandus on, lausus finantskriisi ette ennustanud New Yorgi professor Nouriel Roubini.


«Kuigi Dubai Worldi rahastamisprobleemid ei ole üllatavad ning maailma kõikide laenukahjumitega võrreldes ka mitte märkimisväärsed, toonitavad need, et maailmamajanduse kohal asuvad pilved ei ole kuskile kadunud ning finantssüsteemis ei ole kõik veel sugugi korras,» vahendas Bloomberg Roubini sõnu.


Dubai valitsus teatas, et 25. novembril, et tahab riigifirma Dubai Worldi võlgade tagasimaksete graafikut muuta, ajades sellega finantsturud paanikasse. Murepilved vähenesid veidi eile, kui Dubai World teatas, et edasilükatavad maksed moodustavad vähem kui poole kohustustest. See tähendab, et pankade potentsiaalne kahjum väheneb.

Rahvusvahelise Valuutafondi IMF direktor Dominique Strauss-Kahn lausus 23. novembril, et pool üleilmse finantskriisi tekitatud kahjudest on veel ilmnemata ning pankade bilanssides võib olla veel 1,5 triljoni dollari mahus halbu laene. See võib kahjustada laenuturge ning pärssida maailmamajanduse taastumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles