Dubai võlausaldajad kõigis maades ühinevad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehed eilsel Araabia Ühendemiraatide rahvusvpäeval Dubais juhtide piltidega plakateid kandmas. Šeik Mohhamed kinnitas eile ajakirjanikele, et välismaailm ei saa Dubais toimuvast midagi aru ning tegelikult on majandus tugev ja heal järjel.
Mehed eilsel Araabia Ühendemiraatide rahvusvpäeval Dubais juhtide piltidega plakateid kandmas. Šeik Mohhamed kinnitas eile ajakirjanikele, et välismaailm ei saa Dubais toimuvast midagi aru ning tegelikult on majandus tugev ja heal järjel. Foto: AP / Scanpix

Kuigi Dubai liider kinnitas eile, et tema võlgades sipleva emiraadi majandus on stabiilne, on võlakirjaomanikud ja kreeditorid moodustamas ühisrinnet Dubai Worldi 26 miljardi dollarilise võla eest võitlemiseks.


Nimelt on pangad ja riskifondid kutsunud kokku teatud liiki esinduskogu, kartes, et riigiettevõtte Dubai Worldi kuuekuulise maksepuhkuse palve taga võivad peituda palju laiaulatuslikumad ümberkorraldused.

Esmakordselt pärast Dubai Worldi läinud kolmapäevast šokeerivat teadet oli avalikkusele midagi öelda ka Dubai valitsejal šeik Mohammed bin Rashid al-Maktoumil, kes ei hoidnud kokku kiidusõnu Araabia Ühendemiraatide «üha tugevama ja sidusama» majanduse aadressil.

Paljude arvates hakkab kasinate naftavarudega ja üle 80 miljardi dollari suuruse võlakoormaga Dubai edaspidi sõltuma riigiabist, mida eeldatavasti peab rahastama ühendemiraatide jõukas pealinn Abu Dhabi.

«Meie siin emiraatides ja eriti Dubais oleme tugevad ja vastupidavad, me oleme otsusekindlad ning täis vaimujõudu, et võita kõik raskused,» ütles ühtlasi ka Araabia Ühendemiraatide peaministri ametit pidav šeik Mohammed.

Võttes sõjakama tooni, süüdistas ta meediat Dubai probleemide ülepaisutamises. «Eks kive visatakse ikka selle puu pihta, mis vilja kannab,» ütles ta. «Ja mis siis saab veel sellest, kel on seitse viljapuud? Pole midagi imestada, et meie vastu vallanduvad seesugused kampaaniad ja liialdatud meediamüra.»

Dubai Worldi kinnisvarafirmalt Nakheel 3,5 miljardi dollari väärtuses võlakirju ostnud investorid on kokku kutsunud ajutise komitee, mis peaks esindama rohkem kui 25 protsenti nimetatud emissioonist. Sellest peaks piisama, et võlakirjade ümberstruktureerimist blokeerida.
Nakheel pidi oma võlakirjad lunastama käesoleva aasta 14. detsembril.

Võlausaldajate rühmituse juhtfiguurid valisid end läbirääkimistes nõustama advokaadifirma nimega Ashurst, ütles Financial Timesile viimase esindaja.
Teiste hulgas kuulub võlausaldajate esindusgruppi USA riskifond QVT.

Copyright The Financial Times Limited 2009.  


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles