General Motorsi juht vallandati

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
General Motorsi eile õhtul tagandatud juht Fritz Henderson.
General Motorsi eile õhtul tagandatud juht Fritz Henderson. Foto: NYT/SCANPIX

General Motors tagandas eile õhtul üllatuslikult oma juhi Fritz Hendersoni ning seega saab raskustes ja valitsuse kontrolli all olev autotootja vähem kui aasta jooksul juba teise uue bossi.


Olukorraga kursis olevate isikute sõnul otsustasid GMi juhatuse liikmed, nende hulgas ajutiselt juhi kohuseid täitma hakkav Ed Whitacre ning investeerimisfirma TPG kaasasutaja David Bonderman, et ettevõttel on parem eelseisev IPO mõne teise inimese juhtimisel läbi viia.

«Ma ei usu, et Hendreson kellegi arvates lausa läbi oleks kukkunud,» ütles anonüümseks jäänud allikas. «Aga selles juhatuses on raske ellu jääda.»

«Kuna IPOni on umbes aasta aega, leidsid nad, et see väike segadus ei tee paha, kui vaid õnnestuks leida tugev alfa-tüüpi kandidaat,» lisas ta.

Henderson lahkub ametist vaid viis kuud pärast seda, kuid GM pankrotist väljus. Sellest, kui Washington tema eelkäija Rick Wagoneri kohalt kangutas, on möödas kaheksa kuud.

Seekord on Obama administratsioon end püüdlikult Hendersoni vallandamisest distantseerinud. «Selle otsuste tegi juhatus täiesti iseseisvalt,» ütles üks ametiisik. «Administratsioon seda otsust ei mõjutanud.»
Hendersoni suhted Whitacre'iga, endise AT&T esimehega, kelle valitsus GMis ametisse määras, olid pingelised. Kõige ilmsemad olid nende erimeelsused Opel/Vauxhalli müügi osas.

Samas ei vallandatud Hendersoni vaid selle ühe lahkarvamuse tõttu. Lähedalseisva allika sõnul leidis GM, et peatselt taas börsile astuv GM vajab oma tüüri juurde kedagi teist.

Henderson tunnistas septembris Financial Timesile, et ta oli ametis vaid juhatuse armust. Samuti ütles ta, et tema peamine ülesanne oli GMi USA operatsioonid nelja automargi peale ümber ehitada ning valmistuda avalikuks aktsiaemissiooniks, mille toel saaks osaliselt tagasi maksta valitsuse abiraha.

Whitacre sõnul sai GM küll Hendersoni juhatuse all juba veidi hoogu sisse, kuid kõik olevat ühel meelel selles suhtes, et muudatused on vältimatud.

«Ma võtsin juhtimise ajutiselt üle, kuni me rahvusvahelisel tasandil GMi etteotsa uut inimest otsime. Ja me alustame sellega otsekohe,» ütles ta. «Me oleme üksmeelselt otsustanud sellega kiiresti ühele poole saada,» seisab tema ametlikus teadaandes.

Kui USA administratsioon märtsis GMi endisel juhil Wagoneril lahkuda palus, tabas neid terav kriitika. Paljud leidsid, et valitus ei tohiks sekkuda börsiettevõtte juhi valimistesse - mida General Motors enne pankrotti oli.

Kui Henderson ametisse pandi, kahtlesid paljud analüütikud, kas see Detroidi veteran ikka suudab läbi murda GMi jäigast ettevõtluskultuurist ja iganenud ärimudelist, mis firmale lõppkokkuvõttes kümneid miljardeid dollareid kahjumeid tõi ja tänavu pankrotis lõpetas.

Copyright The Financial Times Limited 2009.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles