Rahandusministrid arutavad riikide eelarvedefitsiite

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Jürgen Ligi
Rahandusminister Jürgen Ligi Foto: Peeter Langovits

Rahandusminister Jürgen Ligi osaleb homme ELi rahandusministrite nõupidamisel, kus peateemadeks on Euroopa finantsjärelevalve asutuste loomine ning eelarveolukordade kohta soovituste andmine ülemäärase defitsiidi korral.


Rahandusministrid viivad lõpule Euroopa finantsjärelevalvesüsteemi reformi. Luuakse järgnevad asutused: Euroopa Pangandusjärelevalve Asutus, Euroopa Väärtpaberituru Järelevalve Asutus ja Euroopa Kindlustus- ja Tööandjapensioni Järelevalve Asutus.

Finantspoliitika valdkonnas kavatseb nõukogu arutada pangandussektori abimeetmete lõpetamise ja tagasitõmbamise põhimõtteid. Ühtlane ja ühetaoline käitumine Euroopas peaks välistama oluliste turumoonutuste tekke kriisist väljumisel.

Hoiuseintresside maksustamise direktiivi kaasajastamisega tahetakse Euroopas saavutada maksuküsimustes parem infoliikumine. Sellega seoses on arutusel ka pettuste vastaste lepingute sõlmimine kolmandate riikidega ning parem halduskoostöö otseste maksude osas. Ecofin arutab pöördmaksustamise võimaldamist saastekvootide kaubanduses ning vaeb postiteenuste käibemaksustamise ühtlustamise võimalust Euroopa Liidus.

Ülemäärase eelarvedefitsiidi (üle 3 protsenti SKPst) menetluste raames on kavas menetluste algatamine ja soovituste andmine nende üheksa riigi suhtes, mis 2009.aasta oktoobrikuu seisuga prognoosivad 2009.aastal ja 2010.aastal üle 3 protsendi defitsiiti. Samuti pikendatakse plaanide kohaselt ühe aasta võrra defitsiidi alla 3 protsendi viimise tähtaegu nende viie riigi osas, kes juba on ülemäärase defitsiidi menetluses. Tähtaja pikendamist tingib majanduskriisi mõju ja majanduse elavdamise poliitikate elluviimine veel 2010.aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles