Eesti firma paneb arvutid kalu kasvatama

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Primefish Solutionsi lahendused aitavad kalakasvatustel oma tegevusi paremini planeerida.
Primefish Solutionsi lahendused aitavad kalakasvatustel oma tegevusi paremini planeerida. Foto: Toomas Huik.

Noorte ettevõtjate poolt loodud Primefish Solutions OÜ töötab välja infotehnoloogilist lahendust, mis aitab kalafarmidel paremini kalu kasvatada.


Kuigi ettevõte on oma projekti kallal töötanud vaid viis kuud, võib firma juhi Martin Koppeli sõnul öelda, et seni on kõik läinud plaanide kohaselt.

«Tootearendusega plaanime valmis saada tuleva aasta kevadeks ehk täpselt selleks ajaks, kui algab Eestis aktiivne kalakasvatusperiood,» sõnas Koppel.

Tema sõnul võimaldab väljatöötatav süsteem mõõta põhiliselt vee parameetreid (temperatuur, pH, hapnik, veetaseme kõrgus) aga ka lisaks rõhku torustikus, et võimalikult varakult tuvastada infrasüsteemi rike.

Nende parameetrite järgi koostatakse söödatabelid, mille kaudu on mugav arvutada kala hetkekaalu ja prognoosida juurdekasvu. Hiljem on hea statistikat teha, kui palju kalu ellu jäi ja kui palju kaubaküpseks said.

Suve lõpus esitleti oma ideed ja plaane ka Eesti Kalakasvatajate Liidule. Kuigi tagasiside oli positiivne, jäid kalakasvatajad esialgu siiski äraootavale seisukohale.

«Kuna oma silm olevat kuningas, siis tahetakse enne järelduste tegemist prototüüpi oma käega katsuda.



Üksikutes kasvandustes on kasutusel juhtmetel baseeruv lahendus, kuid sellel on omad probleemid, mis teevad süsteemi kasutamise ebamugavaks ja kohati ei täida süsteem oma eesmärki.



Katsume oma süsteemis neid vigu vältida. Prototüübi seame üles detsembri alguses Kalatalu Härjanurme kasvanduses, et testida valitud riistvara sobilikkust,» selgitas Koppel.



Idee tekkis noortel ettevõtjatel kõnealuse äriidee elluviimiseks sellest, et nende tutvusringkonda kuuluvad mitmed kalakasvatajad. Nende igapäevased mured ja probleemid andsidki projekti arendamiseks tõuke.



Kalakasvatusturul asjaga veidi laiemalt tutvudes selgus, et sarnased mured on ka teistel Eesti kalakasvandustel.



Koppel lisas, et kuna ettevõtte loojatel on infotehnoloogiline taust, on üsna loomulik, et ka Primefish Solutionsi lahendused on tehnoloogiaga seotud.



Tõsi, idee ise ei ole lõpuni uudne, kuid tänu viimastel aastatel tugevalt arenenud traadita side tehnoloogiale on võimalik sarnaseid lahendusi veidi teisel viisi pakkuda.



«Traadita side lisab meie tootele paindlikust ning tarkvara võimaldab praktiliselt lõpmatult funktsionaalsusi,» tõdes Koppel.



Primefish Solutions võitis oma ideega ettevõtluskonkursi Ajujaht, millega kaasnes auhinnaraha. See oli ettevõtte juhi sõnul täiesti piisav oma lahenduse prototüübi arendamiseks.



Kiirema kasvu tagamiseks peab siiski leidma ka lisafinantseeringuid. Esialgu on kavas kasutada EASi poolt pakutavaid toetusi ja oskusi nii palju kui võimalik. Kui ettevõtte väärtus on piisavalt kasvanud, on aeg ka riskikapitali kaasamiseks.



Koppeli sõnul on Eesti väga hea koht toote arendamiseks ja testimiseks, kuid siinne turg on pikemas perspektiivis siiski liiga väike.



«Väljapoole liikudes võtame suuna Skandinaavia poole, alustades põhjanaabri Soomega. Kuna just forelli kasvatus on meile tuttav, siis on põhjamaad vägagi sobivad.



Samuti on Noora ja Taani väga ahvatlevad turud, kus on pikk kalakasvatusajalugu ning kümneid kordi suuremad tootmismahud kui meil Eestis. Ainult kohaliku turu jaoks ei ole mõtet teha,» selgitas Koppel.



Primefish Solutionsi järgmiste aastate käibe-eesmärkidest on ettevõtte juhi hinnangul veel vara rääkida.



Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles