Dubai jätab võlad garanteerimata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Masu on lükanud edasi Dubaisse rajatava pilvelõhkuja Burj Dubai (keskel) valmimise. Maailma kõrgeima ehitise, juba mullu valmima pidanud torni kõrgus on 818 meetrit ja korruseid on sel 160.
Masu on lükanud edasi Dubaisse rajatava pilvelõhkuja Burj Dubai (keskel) valmimise. Maailma kõrgeima ehitise, juba mullu valmima pidanud torni kõrgus on 818 meetrit ja korruseid on sel 160. Foto: AP/Scanpix

Dubai valitsus otsustas 59 miljardi dollari suuruste kohustuste koorma all ägava Dubai Worldi võlgu mitte garanteerida ning väitis, et laenuvõtjad eksisid eeldades, et riik neid laene tagab.


Rahandusministri Abdulrahman al-Salehi sõnul vastutavad laenuandjad oma otsuste eest ise ning nad peaksid tegema vahet ettevõtete ja riigi vahel.

«Kui keegi nendele firmadele laenu andis, tuleb tal selle ka ise selle tagajärjed kanda. Mõned mõtlevad, et Dubai World on justkui valitsuse osakond, kuid nii see pole,» ütles Saleh.

Dubai World ütles pühapäeva õhtul, et nad on alustanud pankadega «konstruktiivseid» läbirääkimisi 26 miljardi suuruse laenusumma ümberstruktureerimiseks, mis muuhulgas puudutas nende kinnisvarafirmasid Nakheel ja Limitless.

Nakheel on palunud peatada kauplemine kõigi oma võlakirjadega, mille koguväärtus on 5,25 miljardit dollarit.
Oma esimeses avalduses pärast kriisi puhkemist ütles Dubai World, et osad firmad nagu DP World, Jebel Ali Free Zone ja Istithmar ümberstruktureerimisele ei kuulu, kuna on finantsiliselt stabiilsed.

Salehi kommentaarid kinnitasid valitsuse otsust Dubai World omapead jätta ning tõstatasid ühtlasi küsimuse, kas nad kavatsevad distantseeruda ka emiraadi kaubandusimpeeriumi teistest osadest.

RBC Capital Markets ütles oma kliendikirjas, et kui Dubai World oma võlad maksmata jätab, et ole aktsionäridel praktiliselt mingeid seaduslikke õigusi oma investeeringuid valitsuselt tagasi saada.

«Iga Dubai äriüksust tuleb nüüd hinnata eraldi, võttes arvesse nende väärtust ja rahavoogusid,» ütles üks teine pankur. «Olukord on tõesti armetu ja riskantses olukorras pole sugugi mitte üksnes Dubai valitsus. Meil on põhjust muretseda kõigi tervete ja tugevate ettevõtete pärast, kel on pistmist selliste firmadega nagu Nakheel.»

Selleks ajaks, kui Dubai oma avaldusega lagedale tuli, olid Araabia Ühendemiraatide börsi räsinud kriisi tagajärjed juba ilmsed ka Egiptuse börsil, mis langes ligi 8 protsendi võrra.

Dubai turg tegi 7,3 protsendiga oma aastase rekordlanguse, Dubai Worldi kõige hinnalisemad varad - DB Worldi aktsiad - kukkusid Nasdaqi Dubai börsil 15 protsenti.

Dubai riigivõlakirjade kindlustus, mis jõudis veidi odavneda pärast seda, kui Araabia Ühendemiraatide keskpank pühapäeval olukorda sekkuda lubas, kallines pärast Salehi kommentaare taas.

Araabia Ühendemiraatide börsid on tänasest kuni pühapäevani suletud.

Salehi sõnul kannavad Dubai Worldi võlausaldajad küll lühiajalist kahju, kuid tema väitel ootavad neid pikemas perspektiivis siiski kasumid, kui valitsus ettevõtted ümber on korraldanud.

Dubai ametiisikute reaktsioonid langesid peamiselt kahte kategooriasse. Nad kas õigustasid tuliselt vastuvõetud otsust või leidsid kriisile sama innukalt teisi põhjendusi.

Copyright The Financial Times Limited 2009.  


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles