Tööpuudus sunnib noored välismaale vabatahtlikuks

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osa vabatahtlikke õpetab lastele inglise keelt. Pilt on illustreeriv.
Osa vabatahtlikke õpetab lastele inglise keelt. Pilt on illustreeriv. Foto: The Image Works / SCANPIX

Sel aastal on mullusest peaaegu kaks korda enam noori küsinud Archimedes sihtasutuselt vabatahtliku teenistuse rahastamist, üks huvi kasvu põhjusi on tööpuudus kodumaal.


Eelmisel aastal laekus büroole taotlusi 84 Euroopa vabatahtliku teenistuse (EVS) rahastamiseks. Tänavu viimase taotlusvooru tähtajaks laekus neid aga 144 teenistuse rahastamiseks.

EVS on Euroopa Liidu kodanikuharidusprogrammi Euroopa Noored raames pakutav võimalus 18-30aastastele Euroopa noortele teha 2-12 kuud välisriigis vabatahtlikku tööd ning sealjuures tutvuda selle riigi kultuuriga. Euroopa Liit katab vabatahtliku reisi- ja elamiskulud, samuti teatud koolituskulud. Vabatahtlikku tööd saab teha kümnetes erinevates valdkondades ja organisatsioonides, millest annab ülevaate vastav andmebaas.

Eesti büroole saavad rahastamistaotlusi esitada Eestis tegutsevad organisatsioonid, kes soovivad Eesti noori välismaale vabatahtlikuks saata või välisriikide noortele Eestis vabatahtlikuna tegutsemist pakkuda. Kuna Eesti noorte teenistusi rahastavad ka mujal Euroopa riikides asuvad programmi Euroopa Noored bürood ja väljaspool Euroopat toimuvate teenistuste puhul Euroopa Komisjon otse, ei saa pelgalt Eesti büroole esitatud taotluste arvu põhjal kindlaks teha, kas ka Eesti noorte huvi EVSi vastu on kasvanud.

Eesti noorte huvi kasvu kinnitab aga SA Archimedes Euroopa Noored Eesti büroo Euroopa vabatahtliku teenistuse konsultant Marika Matvejeva. «Ühe huvi tekkimise põhjusena võib välja tuua ka ebastabiilset olukorda tööturul,» lausus ta. Matvejeva sõnul kajastub töötuse mõju ilmselt isegi rohkem järgmise aasta arvudes, kuna rahastamistaotluse esitamisele eelneb üsna pikaajaline ettevalmistusprotsess.

EVSi populaarsuse kasv pole tingitud ainult töötuse kasvust, lisas Matvejeva. Selle taga on tema sõnul ka büroo järjekindel töö Eesti noorte ja organisatsioonide kaasamiseks. Nii on kasvanud ka vabatahtliku teenistuse vastuvõtvate organisatsioonide arv Eestis. Vastuvõtva organisatsiooni sooviavalduse esitas mullu 45 organisatsiooni. Tänavu novembri alguseks oli avalduse esitanuid 46. «Näiteks on vabatahtlikke vastu võtma asunud Eesti Rahva Muuseum, Laulupeo SA, Palamuse rahvamaja, Pärnu Nooruse maja,» rääkis Matvejeva. «Need näited ilmestavad ka seda, et noorsootöö ja sotsiaalasutuste kõrval on ka kultuuriasutused aktiivsemaks muutunud.»

2008. aastal asus Euroopa vabatahtliku teenistusse 63 Eesti noort ja Eestis alustas teenistust 65 välisriikide noort. Eesti noored töötasid eelmisel aastal vabatahtlikuna näiteks Venemaal keskkonnaorganisatsioonis, Ukrainas tänavalapsi abistades, Mehhikos inglise keelt õpetades ning noortekeskustes Taanis ja Kreekas.

SA Archimedes Euroopa Noored Eest büroo eraldas mullu ligi 70 noore EVSi jaoks kokku umbes 7 miljonit krooni. Nii tänavu kui tuleval aastal on Eesti EVSi eelarve ligi 9 miljonit krooni. Kogu EVSi eelarve on nii sel kui ka järgmisel aastal umbes 40 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles