Kelam kritiseeris Nord Streami

Kajar Kase
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunne Kelam.
Tunne Kelam. Foto: Peeter Langovits.

Euroopa parlamendi saadik Tunne Kelam ütles tänasel parlamendi täiskogu istungil, et Läänemerre kavandatud gaasijuhtme projekt on hoiatav näide sellest, kuidas Euroopas ei tohiks asju ajada.

«Küsimus on valikus - kas meie kui parlamendisaadikud esindame esmalt kodanike huve või anname järele suurte kompaniide survele,» küsis Kelam.


Praeguses olukorras on Kelami hinnangul ainsaks väljapääsuks Euroopa Liidu koordineeritud lähenemine probleemile.


«Meie ühisteks eeltingimusteks gaasijuhtme ehitamise alustamisele peavad olema tõeliselt sõltumatu keskkonnamõjude uurimise läbiviimine Euroopa Komisjoni järelvalve all, võimalike kahjude hüvitamise mehhanismis kokkuleppele jõudmine, Espoo konventsiooni ratifitseerimine Venemaa poolt ning kõigi asjassepuutuvate osapoolte kaasamine edasiste otsuste tegemisse,» ütles Kelam.


Kelam väljendas rahuolu, et tööstuse- teadusuuringute ja energeetikakomisjoni poolse arvamuse koostajaks oli Eesti esindaja Andres Tarand.


Kogu tänane arutelu kinnitas Kelami sõnul Europarlamendi liikmete suure enamuse solidaarsust Läänemere ümbruse liikmesriikidega.

Europarlamendi täiskogu võttis täna vastu resolutsiooni Läänemerre plaanitava gaasijuhtme keskkonnamõjude kohta, mis rõhutab Euroopa Liitu saabuvate gaasitrasside mitmekesistamise vajadust, kuid nõuab seejuures karmidest keskkonnanõuetest kinnipidamist.

Samas ei toetanud parlament hääletusel ettepanekut, mille kohaselt oleks ehituse jätkamiseks vaja kõigepealt kõigi rannikuriikide nõusolekut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles