Aasia turge tabas müügipaanika

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Masu on lükanud edasi Dubaisse rajatava pilvelõhkuja Burj Dubai (keskel) valmimise. Maailma kõrgeima ehitise, juba mullu valmima pidanud torni kõrgus on 818 meetrit ja korruseid on sel 160.
Masu on lükanud edasi Dubaisse rajatava pilvelõhkuja Burj Dubai (keskel) valmimise. Maailma kõrgeima ehitise, juba mullu valmima pidanud torni kõrgus on 818 meetrit ja korruseid on sel 160. Foto: AP/Scanpix

Aasia börsid sattusid vabalangemisse, kuna investorid kõikjal maailmas on šokeeritud Dubai Worldi teadaandest, et ettevõtet hakatakse ümber korraldama ning võlgade tagasimaksed lükatakse edasi.


Kuna info Dubai tuntuima riigifirma plaanide kohta oli osalt ka moslemite usupüha tõttu visa liikuma, müüdi piirkonna aktsiaid igaks juhuks lausa hulgi. Ühtlasi tegi ülemaailmse hüppe ka arenevate turgude maksejõuetuse vastase kindlustuse hind.

Jaapani Nikkei 225 langes 3,2 protsenti ja sulgus 9 081,52 juures, mis on indeksi kõige järsem ühepäevane kukkumine kaheksa kuu jooksul. Soulis langes Kospi 4,7 protsendi võrra 1 524,50 peale, mis on nelja kuu madalaim seis. Austraalia S&P/ASX 200 kaotas 2,9 protsenti ja oli 4 572,10. Hong Kongi Hang Seng langes aga 5,1 protsendi võrra 21 088,55 peale.

Investorite sõnul oli peamiseks paanikatekitajaks kolmapäevast tagasimaksete peatamise teadet ümbritsev infosulg.

Eilseks Euroopasse jõudnud uudis raputas ka siinseid turge, kuigi kauplemist oli moslemite Eidi püha ja ameeriklaste tänupüha tõttu suhteliselt vähe. Üldiselt pöördusid investorid turvalisemate varade juurde.

Saksa 10-aastaste riigivõlakirjade tootlus langes 10 baasipunkti võrra 3,16 protsendi peale. Üleeuroopaline FTSE Eurotop 300 kukkus 3,2 protsenti, Londonis tabas FTSE 100 kaheksa kuu rängim ühepäeva-kukkumine 3,18 protsenti.

Kõige hullema löögi sai finantsvõlakirjade sektor, mis langes 5,3 protsendi võrra, kuna investorid tõttasid end Dubai ja kogu regiooni suhtes kindlustama. Barclays'i aktsia langes 8 protsenti 291,1 penni peale.

Ühe maakleri sõnul ei ole turg sugugi kindel, et tegemist on ühekordse juhtumiga, kuna mingisugust informatsiooni ei ole.

Pärast Euroopa börsipäeva lõppu tuli Dubai viimaks lagedale teadaandega, mille kohaselt oli nende liigutuse näol tegemist «mõistliku äriotsusega».

«Valitus mõistab turu ja võlausaldajate muret, kuid me olime sunnitud sekkuma, sest selle võlakoormaga tuli kiiresti midagi ette võtta,» ütles Dubai riikliku finantskomitee esimees šeik Ahmed bin Saeed al-Maktoum.

Tema sõnul teadis valitus otsust tehes väga hästi, kuidas turud selle peale reageerivad. «Me tahame omalt poolt teha kõik selle heaks, et tagada Dubai World Groupi pikaajaline edu ning jälgime seetõttu hoolega, et ressursse kasutatakse sihipäraselt ning et ümberkorraldused oleksid põhjapanevad,» ütles ta ja lubas olukorda tuleval nädalal täiendavalt kommenteerida.

Dubaile kuuluva ja paljude arvates ka vallandunud tormi peasüüdlase, kinnisvarafirma Nakheel aktsionäride jaoks korraldatud konverentsikõne kukkus helistajate rohkuse tõttu läbi.

100-protsendiliselt Dubai Worldile kuuluv Nahkeel peaks detsembris lunastama 3,5 miljardi dollari väärtuses võlakirju. Eile kaubeldi aktsiatega dollariarvestuses 70 sendi hinnaga, mis on ligi 40 senti allpool 109-sendist lunastushinda, kuna investoritel on raske uskuda, et Dubai World pärast väljakuulutatud kuuekuulist moratooriumi midagi ära maksab.

Läbikukkunud konverentsikõne korraldas New Yorki riskifond QVT. Fondi juhataja kinnitas, et nad üritavad leida tehnilise lahenduse ja kõne ikkagi maha pidada, kuid edasistest kommentaaridest ta keeldus.

«Inimesi on tabanud paanika. Kogu protseduur on täiesti reeglitevastane ning kõige hullem on see, et kogu asi käidi välja just enne pühasid, mil keegi infot ei saa ning olukord on seda segasem,» ütles ühe riskifondi haldur.

Dubai maksejõuetus-kindlustuse aastamaksumus iga viieaastase 10 miljoni dollarilise laenusumma kohta tõusis hüppeliselt, 60 000 dollarilt 500 000 dollari peale.
Sarnase surve alla sattusid ka teised Pärsia lahe riigid ning arenevad turud, kel probleeme arvatakse olevat. Nii tõusid ka laenude ümberfinantseerimisega maadleva Ungari ja ühe Euroopa suurima võlakoorma all ägava Kreeka kindlustussummad.

Copyright The Financial Times Limited 2009.  


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles