FT: Hiina spekulandid haistavad head küüslauguäri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küüslaugu edasimüüjad eile Pekingi turu juures. Küüslaugu hind on Hiinas märtsikuuga võrreldes kolmekordistunud.
Küüslaugu edasimüüjad eile Pekingi turu juures. Küüslaugu hind on Hiinas märtsikuuga võrreldes kolmekordistunud. Foto: Reuters / Scanpix

Paisuva kinnisvaramulli pärast juba niigi murelik Hiina peab nüüd ka tormiliselt tõusva küüslauguhinna pärast pead vaevama.

Alates märtsist on maailma juhtiva küüslaugukasvataja Hiina hulgihinnad suuremates linnades lausa 15-kordseks paisunud. Ühelt poolt on seda põhjustanud majanduslangus ja väiksemad külvipinnad, teiselt poolt aga lootus, et küüslauk aitab ehk seagrippi eemale peletada.

Nii on koolid endale epideemiaks valmistudes küüslauguvarusid soetama asunud. China Daily kirjutas, et üks Hangzhou kool Hiina idaosas ostis 200 kilo küüslauku ja sundis õpilasi neid lõunasöögi kõrvale hammustama, et lapsed terved püsiks.

Varud on vähenenud ka selle tõttu, et põllumehed finantskriisi käigus kukkunud hindade tõttu vähem küüslauke maha panid.

Kuid nagu 17. sajandi Hollandi «tulbipalaviku» päevil, mil rikkad kaupmehed oli valmis üheainsa tulbisibula nimel oma elusäästud letti lööma, võib küüslaugumulli taga olla lihtsalt spekulatsioon.

Morgan Stanley Hiina strateeg Jerry Lou, kes riigi suurematel hulgimüüjatel pilku peal hoiab, ütles, et Hiinas lainetena loksuvat likviidsust osavalt ära kasutades on spekulandid selle suhteliselt väikese turu sihikule võtnud ja hindu manipuleerima asunud.

Lou seiskohta kinnitavad ka uudised Jinxiangi linnast Shandongi provintsis - mis on Hiina küüslaugukasvatuse süda - kus sularahaautomaadid olevat palavikulise kaubitsemise tõttu lausa tühjaks saanud.

«Kõik, mis vaja, on ladu, patakas sularaha ja paar veoautot,» ütles Lou küüslauguspekulantide töövahendite kirjelduseks.

«Põhimõtteliselt käib asi nii, et sa paned käpa peale nii suurele kogusele küüslaugule kui võimalik ning kaupled siis hinna üles. Ja nii teenid sa küüslauku ühest laost teise vedades miljoneid dollareid.»

Lou sõnul kinnitavad küüslaugu hulgimüüjad ühest suust, et see on tõesti nii. Jõugud, kes mõnes teises piirkonnas kinnisvara ja väärtpaberitega palju sularaha ja krediiti kokku on ajanud, vallutavad nüüd oma järjekordse vembuna küüslauguturgu.

Šanghai Dagu tänava liha- ja juurviljaturu kioskiomanik Zhang Weidong väitis, et sisemaist küüslaugupuudust süvendavad ka välismaalased, kes seda seagripi-vastaseks võitluseks kokku ostavad.

Tema sõnul maksavad inimesed nüüd poole kilo küüslaugu eest üle dollari ja näivad uskuvat, et see seagripi eemal hoiab - nagu surnute vaimudki, vana hea keskaegse uskumuse järgi.

Hiina toodab umbes kolm neljandikku kogu küüslaugust maailmas. Tema järel on suurimad eksportijad Argentiina ja Hispaania.

Nagu üldiselt teada, ei väsinud Lõuna-Aafrika endine tervishoiuminister Manto Tshabalala-Msimang 2006. aastal rõhutamast küüslaugu aidsi-vastaseid omadusi.
Rahva hulgas on küüslaugule ikka ja alati raviomadusi omistatud.

Hiina kaubandusministeerium, kes riigis hinnatõusul silma peal hoiab, üritas hiljuti küüslaugu kui imerohu müüti kummutada. Nad avaldasid oma veebilehel artikli, milles tsiteeritakse Hiina traditsioonilise meditsiini eksperte, kelle sõnul ei saa küüslauku gripivaktsiiniga kuidagi ühele pulgale seada.

Sibulaliste perekonna liikmed on ka varem vastuoludesse sattunud. 1950ndatel keelustati Ameerikas sibula-futuuridega kauplemine, kuna spekulandid olid väidetavasti hindu üles kruttima hakanud.

Mis iganes hinnatõusu taga ka poleks, võivad USA «küüslauguparadiisi» California farmerid igatahes rõõmustada. Tollitariifidele vaatamata on nad aastaid odavate Hiina küüslaukudega lootusetut võitlust pidanud.

Copyright The Financial Times Limited 2009.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles