Järvakandi klaasitehas sai suurlepingud

Allan Keian
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ainsal Eesti klaastaaratootjal, ASil Järvakandi Klaas õnnestus tänavuseks sõlmida uued suurlepingud Ukraina ja Rootsi ostjatega, millega müüakse sinna vähemalt 23,5 miljonit klaaspudelit aastas, kirjutab Äripäev.

Rootsi Õlletööstuste Liidule ja Ukrainasse ühele maailma suuremale õlletootjale Interbrew eksporditav klaastaara moodustab umbes 15 protsenti Järvakandi Klaasi toodetavast 160 miljonist purgist ja pudelist aastas. «Tellimuse uuendamine samas mahus on väga oluline, suured ostjad sõlmivad lepingu vaid üheks aastaks ja siis küsivad tootjatelt uusi hinnapakkumisi,» ütles tehase tegevdirektor Esko Härkonen. Samas loodab Järvakandi Klaas müüki Rootsi ja Ukrainasse veelgi suurendada, lisaks kavatsetakse topelttollide kadumisel võtta sihikule Vene turg. «Näiteks Peterburi on Eestile küllalt lähedal, seega pole ohtu, et klaastaara puhul suurt rolli mängiv transpordi hind müüki takistama hakkaks,» ütles tehase müügijuht Lauri Rasmann. Uute turgude leidmine on tehasele oluline, sest tehase osa Eesti turul on üle 90 protsendi ja seda on peaaegu võimatu suurendada. Tegemist oleks väikeste tootepartiidega, mille tootmine tuleks kallis. Kontserni OI Finnish Holdings OY kaudu maailma juhtiva klaasitootja Owens-Illinois organisatsiooni kuuluv AS Järvakandi Klaas ekspordib kolmveerandi toodangust, Ukraina ja Rootsi kõrval on sihtmaadeks Läti, Leedu ja Soome. Samas on näiteks nii Lätis kui ka Leedus kaks klaastaaratehast. Leedus, kus Järvakandi Klaasi osatähtsus on langenud, tuleb konkureerida ka Poola tootjatega. Konkurentsis püsimiseks investeerib Järvakandi Klaas tänavu uutesse kontrolliseadmetesse. Kõrvuti uute seadmete ostuga vähendatakse toodetava taara kaalu. Näiteks võib korduvkasutuseks mõeldud pudeli 500 grammi asemel valmistada näiteks 340-grammise, ühekordseks kasutamiseks mõeldud klaaspudeli aga isegi 250-grammise. Rohkem kui pool tehase toodangust moodustavad nn kirkast klaasist tooted, ülejäänud toodang on enamasti roheline või pruun.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles